Κοινοβουλευτική ερώτηση - O-000016/2013Κοινοβουλευτική ερώτηση
O-000016/2013

  Μια μακροπεριφερειακή στρατηγική για τις Άλπεις

Ερώτηση με αίτημα προφορικής απάντησης O-000016/2013
προς την Επιτροπή
Άρθρο 115 του Κανονισμού
Danuta Maria Hübner
εξ ονόματος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης

Διαδικασία : 2013/2549(RSP)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
O-000016/2013
Κείμενα που κατατέθηκαν :
O-000016/2013 (B7-0118/2013)
Ψηφοφορία :
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

Οι περιοχές του αλπικού χώρου έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη βούλησή τους για την εφαρμογή μιας αλπικής στρατηγικής με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που είναι κοινές σε ολόκληρο το τόξο των Άλπεων και την ουσιαστικότερη εκμετάλλευση του σημαντικού δυναμικού του. Στις 29 Ιουνίου, η Διάσκεψη των Άλπεων εξέφρασε σαφώς την επιθυμία της για την εφαρμογή μιας μακροπεριφερειακής στρατηγικής για τις Άλπεις, στο έγγραφο πρωτοβουλίας της. το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα. Σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο 2011, με τίτλο «Η ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία σφυρηλατεί δεσμούς μεταξύ των πολιτών», η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία των δύο υφισταμένων μακροπεριφερειών, όσον φορά τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, τον τουρισμό, τις μεταφορές και την ενέργεια. Πέραν τούτου, το άρθρο 174 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει την ανάγκη προώθησης μιας αρμονικής ανάπτυξης των διαφόρων περιφερειών της Ένωσης και τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις αγροτικές ζώνες και τις ορεινές περιοχές.

Κατόπιν τούτου, μια μακροπεριφέρεια των Άλπεων όχι μόνο θα βελτίωνε τη  λειτουργικότητα των υφισταμένων δομών, αλλά και θα εξασφάλιζε επίσης τη βιώσιμη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

1.  Μπορεί να αναφέρει η Επιτροπή εάν εξετάζει τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας   μακροπεριφερειακής στρατηγικής για το χώρο των Άλπεων βραχυπρόθεσμα;

2.  Μπορεί να αναφέρει η Επιτροπή τι βαθμό σημασίας προσδίδει σε μια μακροπεριφερειακή   στρατηγική για τις Άλπεις;

3.  Μπορεί να αναφέρει η Επιτροπή με ποιον τρόπο προτίθεται να προσεγγίσει την εκπόνηση   μελλοντικών μακροπεριφερειακών στρατηγικών σε άλλες περιοχές της Ευρώπης;

Κατάθεση: 21.2.2013

Διαβίβαση: 25.2.2013

Λήξη προθεσμίας: 4.3.2013