Întrebare parlamentară - O-000017/2013Întrebare parlamentară
O-000017/2013

  Ajutorul de stat regional

Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000017/2013
adresată Comisiei
Articolul 115 din Regulamentul de procedură
Danuta Maria Hübner
în numele Comisia pentru dezvoltare regională

Procedură : 2013/2550(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
O-000017/2013
Texte depuse :
O-000017/2013 (B7-0115/2013)
Voturi :
Texte adoptate :

Comisia a lansat o consultare a părților interesate cu privire la un proiect de lucrare vizând Orientările privind ajutoarele regionale aplicabile pentru următoarea perioadă de programare (2014-2020). Coordonarea acestor proiecte de linii directoare cu politica de coeziune a UE, în cadrul noului pachet legislativ ridică o serie de probleme, în special:

     A examinat Comisia  modul în care aceste orientări se aliniază pachetului legislativ propus pentru politica de coeziune a UE și ce impact vor avea asupra lui, inclusiv în ceea ce privește instrumentele financiare, regula de cofinanțare și ETC?

     Ce impact va avea înăsprirea orientărilor în raport cu perioada 2007-2013, în special pentru statele membre care se confruntă cu dificultăți financiare?

     Ar putea Comisia să explice de ce - cu excepția celor mai sărace regiuni, care reprezintă doar un sfert din populația UE - proiectul de orientări exclude ajutoarele de stat regionale pentru întreprinderile care angajează mai mult de 250 de persoane și a căror cifră de afaceri anuală nu depășește 50 de milioane de euro, mai ales că această categorie de întreprinderi include, de asemenea, multe  întreprinderi de dimensiuni medii?

     Ce consecințe va avea asupra regiunilor limitarea domeniului de aplicare a ajutorului de stat regional pentru companiile mari ?

     Vor mai stimula orientările inovarea, creșterea economică și ocuparea forței de muncă pe piața internă, în condițiile în care orientările vizează restricționează acordarea de ajutoare pentru întreprinderile mari și reduc aria de acoperire a populației?

     Criteriile pentru identificarea zonelor care îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 107 alineatul (3) literele (a) și (c), reflectă într-un mod suficient și adecvat normele  CPR propuse privind categoriile de regiuni, în special în ceea ce privește definiția zonelor „c”?

     Se vor folosi ani diferiți ani pentru a determina zonele „a” și „regiunile mai puțin dezvoltate”, iar hărțile rezultate vor fi diferite.  Nu sunt specificate în liniile directoare regiunile care ies acum din aria de acoperire a actualului Obiectiv 1. Cum va fi rezolvată această problemă? Cum va  justifica Comisia utilizarea unor ani de referință diferiți pentru clasificarea categoriilor de regiuni?

     A luat în considerare Comisia mandatul REGI în raport cu CPR în ceea ce privește durabilitatea operațiunilor? Este Comisia pregătită să adopte o perspectivă coerentă prin stabilirea unei perioade de valabilitate de cel puțin 10 ani pentru normele privind ajutoarele de stat?

Depunere: 21.2.2013

Trimisă: 25.2.2013

Termen pentru răspuns: 4.3.2013