Parlamentin kysymys - O-000070/2013Parlamentin kysymys
O-000070/2013

  Kunnianloukkausrikoksen rangaistavuuden poistaminen

18.6.2013

Suullisesti vastattava kysymys O-000070/2013
komissiolle
työjärjestyksen 115 artikla
Licia Ronzulli, Joseph Daul, Giovanni La Via, Salvatore Iacolino, Carlo Fidanza, Salvatore Tatarella, Georgios Koumoutsakos, Amalia Sartori, Marie-Thérèse Sanchez-Schmid, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Rosa Estaràs Ferragut, Santiago Fisas Ayxela, Verónica Lope Fontagné, Alejo Vidal-Quadras, Antonio Cancian, Paul Rübig, Alfredo Pallone, Sergio Paolo Francesco Silvestris, Sergio Berlato, Clemente Mastella, Jean Roatta, Crescenzio Rivellini, Fabrizio Bertot, David Casa, Roberta Metsola, Paolo Bartolozzi, Raffaele Baldassarre, Aldo Patriciello, Iva Zanicchi, Antonello Antinoro, Marco Scurria, Lorenzo Fontana, Matteo Salvini, Mario Borghezio, Roberta Angelilli, Teresa Jiménez-Becerril Barrio, Jarosław Leszek Wałęsa, Axel Voss, Konstantinos Poupakis, Ioannis A. Tsoukalas, Gino Trematerra, Anja Weisgerber, Cristiana Muscardini, Oreste Rossi, Sabine Verheyen, Erminia Mazzoni, Dominique Riquet, Joanna Katarzyna Skrzydlewska, Csaba Sógor, Franck Proust

Liian monessa unionin jäsenvaltiossa sovelletaan yhä kunnianloukkausrikoksiin turhan joustamatonta ja rankaisevaa lainsäädäntöä. Esimerkiksi Ranskassa määrätään vankeusrangaistus, jos loukattu henkilö kuuluu laissa määriteltyihin erityisryhmiin, mikä aiheuttaa erittäin vakavaa syrjintää ja luo tilanteen, jossa kansalaisten kunnian suojelussa on kaksi eri tasoa. Samoin Saksassa vankeusrangaistukset voivat olla jopa viiden vuoden pituisia ja Espanjassa enimmillään kaksi vuotta. Italiassa on tuomittu viime kuukausina kaksi päätoimittajaa vankeuteen, koska heidät on katsottu syyllisiksi kunnianloukkauksiin tai valvomisvelvollisuutensa laiminlyöntiin. Päätoimittaja Alessandro Sallusti tuomittiin 26. syyskuuta 2012 kunnianloukkauksesta 14 kuukauden vankeuteen ja päätoimittaja Giorgio Mulè 23. toukokuuta 2013 kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeuteen valvomisvelvollisuutensa laiminlyömisestä ja toimittajat Andrea Marcenaro ja Riccardo Arena vuoden vankeuteen. Ety-järjestön tiedotusvälineistä vastaava edustaja Dunja Mijatovic vahvisti 29. toukokuuta 2013, että myös Italian olisi ryhdyttävä nopeasti uudistamaan lainsäädäntöään ja poistamaan kunnianloukkausrikosten rangaistavuus. Hän korosti, että nykyaikaisessa demokratiassa ketään ei pidä vangita kirjoitustensa perusteella. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on antanut samasta aiheesta useampia tuomioita, joissa on todettu, että vankeusrangaistus kunnianloukkauksesta on kohtuuton ja demokraattiselle yhteiskunnalle vahingollinen, ja muistutettu, että jos henkilön mainetta on loukattu, oikeutta voi hakea siviiliprosessin kautta. Jos kunnianloukkauksista tuomitaan vankeuteen, sananvapaus ei toteudu täysimääräisesti, mikä aiheuttaa vakavia seurauksia viestinnän tehokkuudelle ja kattavuudelle koko Euroopassa.

Mihin konkreettisiin toimiin komissio aikoo siis ryhtyä saadakseen jäsenvaltiot ymmärtämään, että yhdenmukaisten sääntöjen hyväksyminen tässä asiassa on hyvin tärkeää, jotta voidaan varmistaa täysi sananvapaus, kansalaisten tiedonsaantioikeudet ja samalla asianosaisten kunnian suojeleminen? Mihin toimiin komissio aikoo ryhtyä varmistaakseen, että jäsenvaltiot hyväksyvät spontaanisti yhteisiä suuntaviivoja kunnianloukkausrikoksen rangaistavuuden poistamiseksi?

Jätetty: 18.6.2013

Välitetty: 20.6.2013

Määräaika: 27.6.2013