Parlementaire vraag - O-000097/2013Parlementaire vraag
O-000097/2013

  Toekomst van de EU-wijnmarkt na de hervorming van de gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt in 2008 en de recente hervorming van het GLB

Vraag met verzoek om mondeling antwoord O-000097/2013
aan de Commissie
Artikel 115 van het Reglement
Astrid Lulling, Paolo De Castro
namens de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling

Procedure : 2013/2850(RSP)
Stadium plenaire behandeling
Documentencyclus :  
O-000097/2013
Ingediende teksten :
O-000097/2013 (B7-0519/2013)
Stemmingen :
Aangenomen teksten :

In 2008 werd de gemeenschappelijke marktordening voor wijn hervormd: er werden nieuwe categorieën wijn ingevoerd, de oenologische procédés en etiketteringspraktijken werden geliberaliseerd, aanplantrechten en marktondersteunende maatregelen werden afgeschaft en er werden nationale steunprogramma’s opgezet. Met de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in 2013 werden belangrijke veranderingen doorgevoerd, zoals de invoering van een vergunningenstelsel voor de aanplant van wijnstokken en werd de mogelijkheid geboden informatie- en promotiecampagnes op de interne markt te voeren.

De wijnbouwers hebben nu tijd nodig om zich aan al deze ingrijpende veranderingen aan te passen en het lijkt moeilijk in dit stadium al conclusies te trekken, aangezien wijnbouw een duurzame teelt is die in het kader van lange-termijnprogrammas moet worden behandeld.

Het evaluatieverslag van de Commissie over de hervorming van de gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt in 2008 gaat over de laatste vier seizoenen en analyseert niet alle nieuwe in 2008 genomen maatregelen. Een nieuwe hervorming van de wijnsector, in het kader waarvan met name nieuwe categorieën wijn worden gecreëerd, schijnt in voorbereiding te zijn. Wijziging van het kwaliteitsbeleid voor wijn, van de oenologische procédés of van de maatregelen ter controle van het volume kan een nadelig effect hebben op wijnen met een beschermde geografische aanduiding (GI). De huidige regelingen voor wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming (AOP)/beschermde geografische aanduiding (GI) zonder onderverdeling voor wijnen met geografische aanduiding schijnen een positief effect te hebben, aangezien wijnen zonder geografische aanduiding hierdoor hun marktaandeel door de geliberaliseerde etiketteringspraktijken aanzienlijk hebben kunnen versterken

De hervorming schijnt de wijnproducenten weliswaar meer keuzevrijheid te hebben gegeven, doch heeft tegelijkertijd de producenten van wijn met geografische aanduiding ertoe gedwongen hun specificaties te herzien en te wijzigen ten einde aan de nieuwe regelgeving te voldoen. Dat is ze, naar is gebleken, duur komen te staan. Het is echter nog te vroeg om de echte gevolgen van de afschaffing van de maatregelen voor de wijnmarkt te overzien. Zeker is wel dat de hervorming van 2008 zonder de invoering van het nieuwe vergunningenstelsel voor aanplant negatieve gevolgen voor de productie zou hebben gehad.

Het EU-beleid voor de wijnbouwsector is voornamelijk gericht op de productie van verscheidenheid en kwaliteit. Het is een beleid dat zijn vruchten heeft afgeworpen, met name voor wat betreft reputatie, waarde, inkomen en constante kwaliteit voor de consument. Het is dan ook van belang het productiemodel met geografische aanduiding, waarop het wijnbeleid van de Unie berust, niet te ondermijnen; dit is evenwel in tegenspraak met het voorstel van de Commissie (in haar verslag) om een nieuwe onderverdeling te maken om wijnen zonder geografische aanduidding nog meer mogelijkheden te bieden.

Kan de Commissie - gelet op het feit dat het nog te vroeg is om de gevolgen van  de hervorming van 2008 duidelijk te overzien en te beoordelen wat de gevolgen van de hervorming van het GLB zijn mededelen of zij voornemens is met een nieuwe hervorming voor de wijnbouwsector te komen? Hoe kan het potentieel van de interne markt optimaal worden benut? Wat zijn de doelstellingen van de Commissie voor deze sector in de komende jaren?

Ingediend: 24.9.2013

Doorgezonden: 26.9.2013

Uiterste datum beantwoording: 3.10.2013