Процедура : 2013/2836(RSP)
Етапи на разглеждане в заседание
Етапи на разглеждане на документа : O-000101/2013

Внесени текстове :

O-000101/2013 (B7-0513/2013)

Разисквания :

PV 10/10/2013 - 3
CRE 10/10/2013 - 3

Гласувания :

Приети текстове :


Парламентарни въпроси
PDF 52kWORD 29k
30 септември 2013 г.
O-000101/2013

Въпрос с искане за устен отговор O-000101/2013

до Комисията

Член 115 от Правилника за дейността

Cornelis de Jong, Patrick Le Hyaric, Marisa Matias, Paul Murphy, Helmut Scholz, Alda Sousa, Gabriele Zimmer

от името на групата GUE/NGL


  Относно: Принципите на правовата държава и правата на човека в Русия с акцент върху ксенофобията и хомофобията

 Отговор по време на пленарно заседание 

ЕС продължава да бъде ангажиран с по-нататъшното задълбочаване и развиване на отношенията си с Русия. Продължават преговорите за ново споразумение, което следва да предостави по-всеобхватна рамка за отношенията ЕС–Русия, отразявайки нарастването на сътрудничеството от началото на 90-те години досега.

По няколко повода Парламентът изрази загриженост от влошаването на положението с правата на човека в Русия, и по-специално по отношение на приемането на някои закони, ограничаващи свободата на словото, събранията и сдруженията, и по-специално Закона за „чуждестранните агенти“ и федералните и регионалните закони „против пропагандата“. Миналата година се образуваха съдебни производства срещу видни лидери на демократичната опозиция.

Новото законодателство на Русия, което на практика забранява обществена дейност на лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица (ЛГБТИ), създаде единствено среда на нетърпимост и насърчи насилието от страна на групите за поддържане на обществения ред. След приемането му Русия беше залята от вълна от хомофобски мерки за поддържане на обществения ред. Редица организации докладваха за увеличаване на насилието при ксенофобски и хомофобски нападения. Има доказателства за ултра-националистически групи, които нападат и измъчват ЛГБТИ лица, включително тийнейджъри. Тормозът и насилието срещу имигрантите и етническите малцинства също нарастват. Органите не успяват да предприемат действия за защита на жертвите и за наказателно преследване на отговорните за нападенията, въпреки доказателствата, заснети от извършителите, които са публикувани като видеозаписи в интернет.

Организациите на ЛГБТИ, като например организацията „Откриване“ („Выход“) със седалище в Санкт Петербург и кинофестивала на ЛГБТИ „Рамо до рамо“ („Бок о бок“), провеждан също в Санкт Петербург, са обект на действия от страна на органите. Съответните организации и техните ръководители също така са глобени съгласно т.нар. „Закон за чуждестранните агенти“.

Решението на руските органи в местата за лишаване от свобода да сложат задържания член на пънк групата „Пуси Райът“ в строг тъмничен затвор, след като тя се оплака от условията в затвора, очертава друга проблемна област на руското общество.

1. Какво са предприели Комисията и ЕСВД като последващи действия след резолюцията на Парламента от 13 юни 2013 г. относно принципите на правовата държава в Русия?

2. При какви условия Комисията изрази загриженост по тези въпроси пред руските лидери на срещата на върха между ЕС и Русия в Екатеринбург?

3. Как ЕСВД, наред с Комисията, ще продължи да изразява загриженост относно правата на човека и принципите на правовата държава в Русия?

Внесен: 30.9.2013

Предаден: 2.10.2013

Краен срок за отговор: 9.10.2013

Език, на който е внесен въпросът: EN 
Правна информация - Политика за поверителност