Procedure : 2013/2836(RSP)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb : O-000101/2013

Indgivne tekster :

O-000101/2013 (B7-0513/2013)

Forhandlinger :

PV 10/10/2013 - 3
CRE 10/10/2013 - 3

Afstemninger :

Vedtagne tekster :


Parlamentariske forespørgsler og spørgsmål
PDF 9kWORD 26k
30. september 2013
O-000101/2013

Forespørgsel til mundtlig besvarelse O-000101/2013

til Kommissionen

jf. forretningsordenens artikel 115

Cornelis de Jong, Patrick Le Hyaric, Marisa Matias, Paul Murphy, Helmut Scholz, Alda Sousa, Gabriele Zimmer

for GUE/NGL-Gruppen


  Om:  Retsstatsprincipper og menneskerettigheder i Rusland, især med hensyn til fremmedhad og homofobi

 Besvarelse på plenarmøde 

EU er fortsat opsat på yderligere at udbygge og udvikle sine forbindelser med Rusland. Forhandlingerne om en ny aftale, der skal give mere omfattende rammer for forbindelserne mellem EU og Rusland, som afspejler det voksende samarbejde siden tidligt i 1990'erne, fortsætter.

Europa-Parlamentet har ved adskillige lejligheder udtrykt bekymring over forværringen af menneskerettighedssituationen i Rusland, for nylig især hvad angår vedtagelse af adskillige love, der indskrænker ytrings-, forsamlings- og foreningsfrihed, især loven om "udenlandske agenter" og føderale og regionale "antipropagangalove". I det seneste år er der blevet indledt retssager mod fremtrædende ledere af den demokratiske opposition.

Ruslands nye lov, der med sit forbud effektivt hindrer lesbiske, bøsser, biseksuelle, transkønnede og interseksuelle at træde frem i offentligheden og agitere for deres sag, har ikke gjort andet end at skabe et klima af intolerance og medført mere vold begået af borgerværnsgrupper.  Efter at denne lov er blevet vedtaget i Rusland, er fænomenet med homofobiske selvbeskyttelsesforanstaltninger voldsomt tiltaget. Adskillige organisationer har berettet om voldelige angreb motiveret af fremmedhad og homofobi.  Det er blevet dokumenteret, at ultranationalistiske grupper har overfaldet og tortureret LGBT-personer, herunder teenagere. Chikane og vold mod indvandrere og etniske mindretal forekommer ligeledes stadig oftere. Myndighederne har ikke gjort noget for at beskytte ofrene og retsforfølge dem, der står bag angrebene, til trods for at gerningsmændene har optaget overgrebene på film og lagt dem ud på internettet.

LGBTI-organisationer, såsom "Vyhod" ("Spring Ud") og LGBTI-filmfestivallen Bok o Bok (Side om side), som begge har hjemme i St. Petersburg, er blevet skydeskive for myndighederne. Organisationerne og deres ledere er også blevet idømt bøder under loven om "udenlandske agenter".

De russiske fængselsmyndigheders afgørelse om at flytte et indsat medlem af punkbandet Pussy Riot til isolationscelle, efter at hun havde klaget over fængselsforholdene, belyser et andet problemområde af det russiske samfund.

 

Indgivet: 30.9.2013

Videresendt: 2.10.2013

Besvarelsesfrist: 9.10.2013

 

Forespørgslens originalsprog: EN 
Juridisk meddelelse - Databeskyttelsespolitik