Parlamenti kérdés - O-000101/2013Parlamenti kérdés
O-000101/2013

  Jogállamiság és emberi jogok Oroszországban, különös tekintettel az idegengyűlöletre és a homofóbiára

Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000101/2013
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 115. cikke
Cornelis de Jong, Patrick Le Hyaric, Marisa Matias, Paul Murphy, Helmut Scholz, Alda Sousa, Gabriele Zimmer
a(z) GUE/NGL képviselőcsoport nevében

Eljárás : 2013/2836(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot :  
O-000101/2013
Előterjesztett szövegek :
O-000101/2013 (B7-0513/2013)
Szavazatok :
Elfogadott szövegek :

Az EU továbbra is elkötelezett az Oroszországgal fennálló kapcsolatok mélyítése és megerősítése iránt. Továbbra is tárgyalások folynak egy új megállapodással kapcsolatban, amelynek célja, hogy átfogóbb keretet nyújtson az EU–Oroszország-kapcsolatoknak, figyelembe véve a 90-es évek eleje óta tartó együttműködés növekedését.

A Parlament számos alkalommal aggodalmát fejezte ki az emberi jogok oroszországbeli helyzetének rosszabbodása miatt, különös tekintettel több, a véleménynyilvánítás, a gyülekezés és az egyesülés szabadságát korlátozó jogszabály, nevezetesen a „külföldi ügynökökre” vonatkozó, illetve a szövetségi és regionális szintű propagandaellenes jogszabályok elfogadására.  Tavaly a demokratikus ellenzék elismert vezetőit állították bíróság elé.

Oroszország új jogszabálya, amely ténylegesen betiltja a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) személyek nyilvános szereplését, csak arra volt jó, hogy megerősítse az intolerancia légkörét és felszítsa az egyes polgárőrcsoportok által elkövetett erőszakos cselekedeteket. A jogszabály elfogadását követően Oroszországban megnövekedett a homofóbok elleni erőszakhullám. Számos szervezet számolt be az erőszakos idegengyűlölő és homofób támadások előfordulásának növekedéséről.  Bizonyíték van arra, hogy ultranacionalista csoportok megtámadnak és kínoznak LMBTI-személyeket, köztük tizenéveseket. A migránsok és etnikai kisebbségek elleni zaklatások és erőszakos cselekedetek is növekvőben vannak. A hatóságok nem léptek fel az áldozatok védelme érdekében és nem indítottak eljárást a támadások felelősei ellen annak ellenére, hogy maguk az elkövetők filmre vették az eseményeket és a bizonyítékokat tartalmazó videókat feltették az internetre.

LMBTI-szervezetek, például a szentpétervári „Vyhod” (coming out) és a „Bok o Bok” (egymás mellett) elnevezésű, Szentpéterváron tartott LMBTI-filmfesztivál is a hatóságok céltáblájává vált. Az érintett szervezeteket és vezetőiket az ún. „külföldi ügynökökre” vonatkozó jogszabály alapján megbírságolták.

Az oroszországi börtönhatóságok döntése, hogy a Pussy Riot punkegyüttes egyik bebörtönzött tagját magánzárkákba helyezik, miután a börtönben uralkodó körülmények miatt panaszkodott, az orosz társadalom egy másik problematikus területére világít rá.

1.  Mit tett a Bizottság és az EKSZ az oroszországi jogállamiságról szóló, 2013. június 13-i parlamenti állásfoglalás nyomon követése érdekében?

2.  Milyen módon jelezte aggodalmait a Bizottság az orosz vezetők felé a júniusban Jekatyerinburgban tartott EU–Oroszország-csúcstalálkozón?

3.  Hogyan tartja napirenden az EKSZ a Bizottsággal együtt az emberi jogok és a jogállamiság oroszországi helyzetével kapcsolatos aggodalmait?

Előterjesztve: 30.9.2013

Továbbítva: 2.10.2013

A válaszadás határideje: 9.10.2013