Eljárás : 2013/2836(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000101/2013

Előterjesztett szövegek :

O-000101/2013 (B7-0513/2013)

Viták :

PV 10/10/2013 - 3
CRE 10/10/2013 - 3

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 193kWORD 29k
2013. szeptember 30.
O-000101/2013

Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000101/2013

a Bizottság számára

az eljárási szabályzat 115. cikke

Cornelis de Jong, Patrick Le Hyaric, Marisa Matias, Paul Murphy, Helmut Scholz, Alda Sousa, Gabriele Zimmer

a(z) GUE/NGL képviselőcsoport nevében


  Tárgy:  Jogállamiság és emberi jogok Oroszországban, különös tekintettel az idegengyűlöletre és a homofóbiára

 Válasz a plenáris ülésen 

Az EU továbbra is elkötelezett az Oroszországgal fennálló kapcsolatok mélyítése és megerősítése iránt. Továbbra is tárgyalások folynak egy új megállapodással kapcsolatban, amelynek célja, hogy átfogóbb keretet nyújtson az EU–Oroszország-kapcsolatoknak, figyelembe véve a 90-es évek eleje óta tartó együttműködés növekedését.

A Parlament számos alkalommal aggodalmát fejezte ki az emberi jogok oroszországbeli helyzetének rosszabbodása miatt, különös tekintettel több, a véleménynyilvánítás, a gyülekezés és az egyesülés szabadságát korlátozó jogszabály, nevezetesen a „külföldi ügynökökre” vonatkozó, illetve a szövetségi és regionális szintű propagandaellenes jogszabályok elfogadására.  Tavaly a demokratikus ellenzék elismert vezetőit állították bíróság elé.

Oroszország új jogszabálya, amely ténylegesen betiltja a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) személyek nyilvános szereplését, csak arra volt jó, hogy megerősítse az intolerancia légkörét és felszítsa az egyes polgárőrcsoportok által elkövetett erőszakos cselekedeteket. A jogszabály elfogadását követően Oroszországban megnövekedett a homofóbok elleni erőszakhullám. Számos szervezet számolt be az erőszakos idegengyűlölő és homofób támadások előfordulásának növekedéséről.  Bizonyíték van arra, hogy ultranacionalista csoportok megtámadnak és kínoznak LMBTI-személyeket, köztük tizenéveseket. A migránsok és etnikai kisebbségek elleni zaklatások és erőszakos cselekedetek is növekvőben vannak. A hatóságok nem léptek fel az áldozatok védelme érdekében és nem indítottak eljárást a támadások felelősei ellen annak ellenére, hogy maguk az elkövetők filmre vették az eseményeket és a bizonyítékokat tartalmazó videókat feltették az internetre.

LMBTI-szervezetek, például a szentpétervári „Vyhod” (coming out) és a „Bok o Bok” (egymás mellett) elnevezésű, Szentpéterváron tartott LMBTI-filmfesztivál is a hatóságok céltáblájává vált. Az érintett szervezeteket és vezetőiket az ún. „külföldi ügynökökre” vonatkozó jogszabály alapján megbírságolták.

Az oroszországi börtönhatóságok döntése, hogy a Pussy Riot punkegyüttes egyik bebörtönzött tagját magánzárkákba helyezik, miután a börtönben uralkodó körülmények miatt panaszkodott, az orosz társadalom egy másik problematikus területére világít rá.

1.  Mit tett a Bizottság és az EKSZ az oroszországi jogállamiságról szóló, 2013. június 13-i parlamenti állásfoglalás nyomon követése érdekében?

2.  Milyen módon jelezte aggodalmait a Bizottság az orosz vezetők felé a júniusban Jekatyerinburgban tartott EU–Oroszország-csúcstalálkozón?

3.  Hogyan tartja napirenden az EKSZ a Bizottsággal együtt az emberi jogok és a jogállamiság oroszországi helyzetével kapcsolatos aggodalmait?

Előterjesztve: 30.9.2013

Továbbítva: 2.10.2013

A válaszadás határideje: 9.10.2013

A kérdés eredeti nyelve: EN 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat