Postopek : 2013/2836(RSP)
Potek postopka na zasedanju
Potek postopka za dokument : O-000101/2013

Predložena besedila :

O-000101/2013 (B7-0513/2013)

Razprave :

PV 10/10/2013 - 3
CRE 10/10/2013 - 3

Glasovanja :

Sprejeta besedila :


Parlamentarna vprašanja
PDF 186kWORD 30k
30. september 2013
O-000101/2013

Vprašanje za ustni odgovor O-000101/2013

za Komisijo

Člen 115 poslovnika

Cornelis de Jong, Patrick Le Hyaric, Marisa Matias, Paul Murphy, Helmut Scholz, Alda Sousa, Gabriele Zimmer

v imenu skupine GUE/NGL


  Zadeva:  Pravna država in človekove pravice v Rusiji, s poudarkom na ksenofobiji in homofobiji

 Odgovor na plenarnem zasedanju 

EU je še naprej zavezana poglabljanju in razvijanju odnosov z Rusijo. Pogajanja o novem sporazumu, ki naj bi zagotovil celovitejši okvir za odnose med EU in Rusijo in odražal napredek v sodelovanju od zgodnjih devetdesetih let prejšnjega stoletja, se nadaljujejo.

Parlament je večkrat izrazil zaskrbljenost nad vse slabšimi razmerami na področju človekovih pravic v Rusiji, zlasti nad sprejetjem več zakonov, ki omejujejo svobodo izražanja, zbiranja in združevanja, in sicer zakona o tujih agentih ter zveznih in regionalnih protipropagandnih zakonov. Znani voditelji demokratične opozicije so bili lani vpleteni v sodne postopke.

Novi ruski zakon, ki dejansko prepoveduje javni aktivizem lezbijk, gejev, biseksualcev, transseksualcev in obojespolnih oseb (LGBTI), je povzročil nestrpnost in spodbudil nasilje milic – od sprejetja zakona je Rusija zabeležila porast njihovih homofobnih dejanj. Številne organizacije poročajo o povečanju števila nasilnih ksenofobnih in homofobnih napadov. Obstajajo dokazi o tem, da skrajno nacionalistične skupine napadajo in mučijo lezbijke, geje, biseksualce, transseksualce in obojespolne osebe, tudi najstnike. Prav tako sta v porastu nadlegovanje migrantov in etničnih manjšin ter nasilje nad njimi. Oblasti niso sprejele ukrepov za zaščito žrtev in sodni pregon odgovornih za napade, kljub temu, da so jih storilci posneli in posnetke objavili na spletu.

Organizacije lezbijk, gejev, biseksualcev, transseksualcev in obojespolnih oseb, kot sta Vyhod iz Sankt Peterburga in filmski festival LGBTI Bok o Bok, ki se prav tako odvija v Sankt Peterburgu, so tarče oblasti. Prav tako so bile tem organizacijam in njihovim voditeljem izrečene kazni na podlagi zakona o tujih agentih.

Odločitev ruskih zaporniških organov, da zaprto članico pankovske skupine Pussy Riot zaprejo v samico po tem, ko se je pritožila nad razmerami v zaporu, dokazuje, da je to še eno problematično področje v ruski družbi.

1.  Kakšne ukrepe sta sprejeli Komisija in Evropska služba za zunanje delovanje v zvezi z resolucijo Parlamenta z dne 13. junija 2013 o pravni državi v Rusiji?

2.  Na kakšen način je Komisija to vprašanje predstavila ruskim voditeljem na junijskem vrhu EU in Rusije v Jekaterinburgu?

3.  Kako nameravata Evropska služba za zunanje delovanje in Komisija še naprej izražati pomisleke glede človekovih pravic in pravne države v Rusiji?

Vloženo: 30.9.2013

Posredovano: 2.10.2013

Rok za odgovor: 9.10.2013

Izvirni jezik vprašanja: EN 
Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov