Oikeusvaltion periaatteet ja ihmisoikeudet Venäjällä
2.10.2013
Suullisesti vastattava kysymys O-000102/2013
komissiolle
työjärjestyksen 115 artikla
Kristiina Ojuland, Sophia in 't Veld
ALDE-ryhmän puolesta
Useat järjestöt ovat raportoineet muukalaisvihan ja homofobian sävyttämien väkivaltaisten iskujen yleistymisestä Venäjällä sen jälkeen, kun maassa hyväkyttiin useita ilmaisunvapautta, sekä yhdistymis- ja kokoontumisvapautta koskevia lakeja, etenkin ”ulkomaisia agentteja” koskeva laki, ja federaation tasolla ja alueellisella tasolla hyväksyttiin ”propagandan kieltäviä” lakeja.
Verkkoon on syötetty useita satoja videoita, joissa näkyy silmitöntä väkivaltaa, kun äärinationalistiset ryhmittymät pahoinpitelevät ja kiduttavat homo- ja biseksuaaleja sekä transihmisiä (HLBT), maahanmuuttajia ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvia. Näitä räikeitä loukkauksia tarkkailevia venäläiset kansalaisjärjestöt saattavat joutua lopettamaan toimintansa. Erilaiset järjestyksenvalvontaryhmät ja poliisi ahdistelevat ja uhkailevat kansalaisjärjestöjä, ihmisoikeuksia puolustavia kansalaisaktivisteja ja poliittisia aktivisteja.
Lisäksi on saatu seikkaperäistä näyttöä siitä, että erilaisia organisaatioita, kuten HLBT‑ihmisten ”Side-by-Side LGBT Festival” on tuomittu epäreiluissa oikeudenkäynneissä sakkoihin ja pakotettu lopettamaan toimintansa. “Coming Out Saint Petersburg” tuomittiin enimmäissakkoihin ulkomaisia agentteja koskevan lain nojalla. Tuomio tosin kumottiin ylemmässä oikeusasteessa, mutta poliisin tekemät ratsiat ovat edelleen uhkana.
Miten komissio aikoo seurata parlamentin 13. kesäkuuta 2013 antamaa päätöslauselmaa oikeusvaltioperiaatteesta Venäjällä?
Millä tavoin komissio otti nämä kysymykset esille Venäjän johdon kanssa Jekaterinburgissa kesäkuussa 2013 pidetyssä EU:n ja Venäjän huippukokouksessa sekä syyskuussa Pietarissa pidetyssä G20-huippukokouksessa?
Miten komissio aikoo ottaa jatkossa esille nämä Venäjän ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta koskevat huolenaiheet?
Katsooko komissio, että Venäjä täyttää Euroopan neuvoston jäsenyydestä aiheutuvat velvoitteet? Olisiko päinvastaisessa tapauksessa Venäjän jäsenyys Euroopan neuvostossa jäädytettävä, kunnes asiaa on arvioitu?
Olisiko komissio valmis tukemaan EU:ssa toimivia HLBT-järjestöjä, jotka tarjoavat verkossa HLBT-tietoja venäjäksi?
Jätetty: 2.10.2013
Välitetty: 4.10.2013
Määräaika: 11.10.2013