Parlamentarno pitanje - O-000103/2013Parlamentarno pitanje
O-000103/2013

  Vladavina prava i ljudska prava u Rusiji, osobito u vezi s ksenofobijom i homofobijom

Pitanje za usmeni odgovor O-000103/2013
upućeno Komisiji
članak 115
Véronique De Keyser, Libor Rouček, Ana Gomes, María Muñiz De Urquiza, Knut Fleckenstein, Michael Cashman, Sergio Gutiérrez Prieto
u ime Kluba S&D

Postupak : 2013/2836(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument :  
O-000103/2013
Podneseni tekstovi :
O-000103/2013 (B7-0515/2013)
Glasovanja :
Doneseni tekstovi :

Europski parlament ostaje predan daljnjem produbljenju i razvoju odnosa s Rusijom na temelju zajedničke obveze prema demokraciji, vladavini prava i ljudskim pravima. Međutim duboko je zabrinut zbog činjenice što Rusija sve manje poštuje ova temeljna načela.

Nakon donošenja nekoliko zakona kojima se ograničava sloboda izražavanja, okupljanja i udruživanja, prije svega zakona o „stranim agentimaˮ te saveznih i regionalnih zakona „protiv propagandeˮ, brojne su organizacije izvijestile o povećanju broja nasilnih ksenofobnih i homofobnih napada. Na internetu se pojavilo nekoliko stotina bezdušno nasilnih video snimki na kojima se prikazuju ultra-nacionalističke skupine kako tuku i muče LGBT osobe (uključujući tinejdžere), migrante i pripadnike etničkih manjina. Nekoliko je skupina objavilo uznemirujuće video snimke s činovima izrazitog ponižavanja, premlaćivanja i mučenja na ruskim stranicama društvenih mreža.

Ruske nevladine organizacije koje nadziru ove ozbiljne prekršaje suočene su s vlastitim zatvaranjima. Nevladine organizacije i civilni i politički aktivisti koji brane ljudska prava žena, mladih ljudi, etničkih manjina, migranata i LGBT osoba predmet su zastrašivanja i prijetnji skupina građana koje uzimaju pravdu u svoje ruke i policije. Postoje jasni dokazi o nepravednim sudskim postupcima u kojima su organizacije poput Side-by-Side LGBT Film Festival novčano kažnjavane i prisiljene na zatvaranje. Organizacija Coming Out Saint Petersburg dobila je maksimalnu novčanu kaznu prema zakonu o „stranim agentimaˮ prije nego što je odluku poništio viši sud, ali joj i dalje prijete policijske inspekcije. Druge organizacije nisu u mogućnosti djelovati ako se same ne proglase „stranim agentimaˮ, čime podliježu ograničavajućim pravnim obvezama.

Što je Komisija učinila kako bi i dalje djelovala u skladu s rezolucijom Parlamenta od 13. lipnja 2013. o vladavini prava u Rusiji?

Na koji su način ta pitanja razmatrana s ruskim vođama na lipanjskom sastanku na vrhu između EU-a i Rusije u Ekaterinburgu te na rujanskom sastanku na vrhu zemalja skupine G20 u Sankt Peterburgu?

Kako će Komisija nastaviti izražavati zabrinutost koju gaje nevladine organizacije u vezi s ljudskim pravima i vladavinom prava u Rusiji?

Podneseno: 2.10.2013

Proslijeđeno: 4.10.2013

Rok za odgovor: 11.10.2013