Procedură : 2013/2818(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : O-000115/2013

Texte depuse :

O-000115/2013 (B7-0101/2014)

Dezbateri :

PV 15/01/2014 - 21
CRE 15/01/2014 - 21

Voturi :

Texte adoptate :


Întrebări parlamentare
PDF 186kWORD 30k
17 octombrie 2013
O-000115/2013

Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000115/2013

adresată Comisiei

Articolul 115 din Regulamentul de procedură

Vital Moreira, George Sabin Cutaş

în numele Comisia pentru comerţ internaţional


  Subiect:  Modernizarea dispozițiilor referitoare la schimburile comerciale din Acordul de parteneriat economic, coordonare politică și cooperare dintre UE și Mexic

 Răspuns în plen 

Acordul de parteneriat economic, coordonare politică și cooperare dintre UE și Mexic a intrat în vigoare în octombrie 2000. De atunci, contextul politicii comerciale s-a schimbat. Mexicul a încheiat numeroase acorduri comerciale și s-a alăturat negocierilor pentru Parteneriatul transpacific (TPP), iar UE a încheiat mai multe acorduri comerciale cuprinzătoare și s-a angajat în negocierea unor acorduri cu parteneri precum SUA și Canada, negocieri ce depășesc cu mult sfera de aplicare și ambiția dispozițiilor cuprinse în actualele capitole referitoare la schimburile comerciale din Acordul de parteneriat economic, coordonare politică și cooperare dintre UE și Mexic (EPPCC). La ultima reuniune a comisiei comune UE-Mexic, din 10-11 iunie 2013, ambele părți au confirmat dorința lor de a analiza în continuare opțiunile existente în vederea unei ample și cuprinzătoare modernizări a capitolelor din acordul lor referitoare la schimburile comerciale.

1.  În opinia Comisiei, care este impactul actualelor capitole referitoare la schimburile comerciale asupra reducerii sărăciei, coeziunii sociale și mediului în Mexic și în UE? Ce impact ar avea o eventuală modernizare a acordului în aceste domenii?

2.  Ce elemente-cheie vor armoniza capitolele referitoare la schimburile comerciale din Acordul de parteneriat economic, coordonare politică și cooperare dintre UE și Mexic cu acordurile de liber-schimb recente adoptate de UE, vor aduce cele mai mari beneficii și vor aborda noile provocări? Pe care noi piețe ar fi UE și Mexicul cel mai dornice să dobândească acces?

3.  Va negocia Comisia includerea unui capitol privind dezvoltarea sustenabilă, inclusiv o clauză privind drepturile omului, într-un mecanism specific obligatoriu pentru punerea sa în aplicare?

4.  Cum ar putea fi îmbunătățit capitolul referitor la serviciile financiare - care reglementează crearea și fluxurile de investiții - pentru a impulsiona cooperarea dintre UE și Mexic în combaterea activităților financiare ilegale de ambele părți, inclusiv spălarea banilor proveniți din crima organizată și evaziunea fiscală?

5.  Având în vedere că, în prezent, Comisia participă la negocierile privind acorduri de liber-schimb, care este programul grupului de lucru ce analizează opțiunile privind modernizarea capitolelor referitoare la schimburile comerciale din acordul EPPCC UE - Mexic? Care ar fi un interval de timp realist pentru pregătirea, demararea și încheierea negocierilor în vederea modernizării acest acord?

6.  Cum intenționează Comisia să asigure coerența dintre modernizarea capitolelor referitoare la schimburile comerciale din acordul UE-Mexic, din TTIP, și negocierile pentru CETA? De asemenea, ce domeniu de aplicare prevede Comisia pentru posibile legături între un statut superior din punct de vedere comercial al Acordului EPPCC dintre UE și Mexic și acordurile cu alți membri ai Alianței din zona Pacificului?

7.  Va solicita Comisia un nou mandat de negociere sau va activa clauza de revizuire?

Depunere: 17.10.2013

Trimisă: 21.10.2013

Termen pentru răspuns: 28.10.2013

Limba originală a întrebării: EN
Aviz juridic - Politica de confidențialitate