Parlamentarna pitanja
PDF 186kWORD 26k
6. prosinca 2013.
O-000145/2013

Pitanje za usmeni odgovor O-000145/2013

upućeno Komisiji

članak 115

Judith Sargentini, Raül Romeva i Rueda, Jan Philipp Albrecht, Hélène Flautre, Franziska Keller, Ulrike Lunacek, Jean Lambert

u ime Kluba Verts/ALE


  Predmet:  Građanstvo Europske unije na prodaju

Dana 12. studenog 2013. Parlament Malte odobrio je zakon kojim se državljanima trećih zemalja dopušta kupovina malteškog državljanstva za 650 000 EUR i na taj način omogućuje sloboda kretanja Europskom unijom i pristup schengenskom području.

Iako su odluke u vezi s državljanstvom i građanstvom u isključivoj nadležnosti država članica, malteška je odluka problematična jer dopušta novim državljanima putovanje Europskom unijom i pristup preostalom schengenskom području bez savjetovanja s ostalim državama članicama. Stoga bi se to moglo protumačiti kao zloupotreba prava koja je ta zemlja stekla svojim članstvom i nedostatak poštovanja prema ostalim državama članicama Europske unije i državama članicama schengenskog područja.

Osim toga, ta odluka izaziva veliku zabrinutost zbog moguće diskriminacije jer će državljanstvo moći kupiti samo najbogatiji državljani trećih zemalja.

Uz to nije jasno hoće li malteški državljani imati koristi od te politike, primjerice prikupljanjem poreza. Državljanstvo ne podrazumijeva samo prava, nego i obveze, kojima strani ulagači ne moraju podlijegati.

I na kraju, tom se odlukom postavlja pitanje ne ugrožava li se dobivanjem malteškog državljanstva na ovaj način sam koncept europskog građanstva.

Može li Komisija pojasniti je li odluka Parlamenta Malte u skladu s tekstom ugovorâ i Zakonika o schengenskim granicama i u njima utvrđenim načelima o zabrani diskriminacije?

Barem još pet država članica (Španjolska, Cipar, Portugal, Latvija i Grčka) ponudile su prodaju prava na boravak u zamjenu za poslovna ulaganja, nekretnine ili vladine obveznice. Može li Komisija to komentirati?

Podneseno: 6.12.2013

Proslijeđeno: 10.12.2013

Rok za odgovor: 17.12.2013

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti