Alarmerande brist på utbetalningar till stöd för finansiering av EU:s bistånd till tredjeländer
21.3.2014
Fråga för muntligt besvarande O-000051/2014
till kommissionen
Artikel 115 i arbetsordningen
Alain Lamassoure, för Budgetutskottet
Enligt ny information från kommissionen råder en allvarlig brist på utbetalningar till stöd för humanitärt bistånd under 2014. En tredjedel av alla tillgängliga utbetalningar för 2014 till humanitärt bistånd har redan spenderats och den förväntade bristen på utbetalningar på området humanitärt bistånd 2014 uppgår till 400 miljoner euro, varav 150 miljoner euro saknades redan i juli 2013.
Detta hindrar inte bara EU från att betala befintliga räkningar, utan kommer också att hämma programplaneringen och de nya åtgärder som planeras för 2014 i kommissionens arbetsprogram.
Likviditetskrisen påverkar andra externa finansieringsinstrument (såsom instrumentet för stabilitet och fred och det europeiska instrumentet för demokrati och mänskliga rättigheter), som enligt vissa källor kommer att kräva åtminstone ytterligare 100 miljoner euro i betalningsbemyndiganden, eftersom de redan i juni 2014 kommer att ha nått en krisnivå. Situationen kan förvärras ytterligare om det bekräftas att stödpaketet till Ukraina, som godkändes av Europeiska rådet den 6 mars 2014 på förslag från kommissionen, kräver frigörande av ytterligare medel utöver de medel som redan beviljats i 2014 års budget.
1. Vilka konkreta förslag kommer kommissionen att lägga fram för att säkerställa att det finns tillräckliga betalningsbemyndiganden för att täcka alla behov av bistånd till tredjeländer (inbegripet extra behov i samband med möjliga nya kriser som kräver omedelbara åtgärder) och när kommer dessa förslag att läggas fram? Planerar kommissionen att mot denna bakgrund föreslå nya överföringar och/eller en ändringsbudget (och i så fall när)?
2. Bristen på utbetalningar påverkar allvarligt det humanitära biståndet och flera andra av EU:s verksamhetsområden. Kan kommissionen bekräfta att den är beredd att frigöra en flexibilitetsmekanism som finns inskriven i den nya förordningen om den fleråriga budgetramen för 2014–2020 och det interinstitutionella avtalet, däribland en marginal för oförutsedda utgifter, för att åtgärda denna situation?