Postupak : 2014/2907(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000078/2014

Podneseni tekstovi :

O-000078/2014 (B8-0037/2014)

Rasprave :

PV 25/11/2014 - 15
CRE 25/11/2014 - 15

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 187kWORD 30k
5. studenog 2014.
O-000078/2014
Pitanje za usmeni odgovor O-000078/2014
upućena Vijeću
članak 128
Claude Moraes, u ime Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove

 Predmet: Situacija na Sredozemlju i potreba za cjelovitim pristupom EU-a migraciji
 Odgovor na plenarnoj sjednici 

U listopadu 2013. EP je donio Rezoluciju o migracijskim tokovima u Sredozemlju. Ubrzo nakon toga Vijeće je osnovalo „Radnu skupinu za Sredozemlje”, a Komisija je potom donijela nekoliko komunikacija. U listopadu 2014. Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove usvojilo je zaključke o dokumentu „Poduzimanje mjera radi lakšeg upravljanja migracijskim tokovima“. Može li Vijeće:

1. objasniti kako uspostaviti solidarnost i osigurati pravednu podjelu odgovornosti (u skladu s člankom 80. UFEU-a) među sredozemnim državama članicama, koje su početno odredište izbjeglica i migranata, ali i među državama članicama koje su njihovo krajnje odredište i u koje dolazi najveći broj izbjeglica i tražitelja azila?

2. objasniti kako se pobrinuti za to da se obveze koje se odnose na potrage i spašavanje učinkovito ispunjavaju, da se istodobno rješava pitanje kriminalnog ponašanja krijumčara i trgovaca ljudima te može li pružiti informacije o aktivnostima krijumčara i trgovaca ljudima, posebice kada se one odnose na uzroke smrtnog stradavanja migranata?

3. navesti smatra li da je potrebno proširiti aktivnosti Frontexa i potvrditi koliko će se dugo provoditi operacija Triton te kako će se ona financirati u srednjem, odnosno dugom roku?

4. objasniti na koji način namjerava uspostaviti sigurne i zakonite rute koje vode u EU za tražitelje azila i izbjeglice?

5. objasniti kako namjerava unaprijediti zajedničku politiku preseljenja i potaknuti države članice na znatnije i pravednije sudjelovanje?

6. objasniti kako će poboljšati sveobuhvatnu strategiju suradnje s trećim zemljama, osobito na području regionalne zaštite, preseljenja i repatrijacije, te može li objasniti kako odgovoriti na glavne uzroke migracije i izjasniti se o tome kakav će oblik poprimiti ta strategija u zonama sukoba, kao što su Libija i Sirija?

7. objasniti na koji način namjerava razviti sveobuhvatni pristup migraciji, uključujući odgovarajuće zakonite migracijske kanale, kako je najavio predsjednik Juncker u svojoj uvodnoj izjavi u EP-u?

8. provesti detaljnu analizu o trošenju sredstava iz fondova za unutarnje poslove EU-a u tu svrhu, uključujući sredstva za hitne slučajeve, pogotovo za mjere na područjima migracije i azila, kontrole granica, borbe protiv krijumčarenja i trgovine ljudima te repatrijacije, kao i sredstva namijenjena za vanjsku i razvojnu politiku EU-a?

9. objasniti na koji će se način pobrinuti za učinkovitu provedbu Zajedničkog europskog sustava azila (CEAS) i zajamčiti učinkovite zajedničke standarde uvjetâ prihvata, postupaka azila i kvalifikacije u cijelom EU-u, kojima se štite oni najranjiviji te potiče socijalna uključenost izbjeglica te može li objasniti je li Komisija spremna, ako to bude potrebno, pokrenuti postupke zbog povrede prava odnosno revidirati zakonodavstvo ako se na temelju praćenja utvrdi da je to nužno?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti