Parlamentarna pitanja
PDF 188kWORD 28k
20. studenog 2014.
O-000087/2014
Pitanje za usmeni odgovor O-000087/2014
upućeno Komisiji
članak 128
Antonio Tajani, u ime Kluba PPE

 Predmet: Tvornica čelika Acciai Speciali Terni (AST) u Italiji

U travnju 2012., finska grupacija Outokumpu objavila je da namjerava preuzeti proizvođača nehrđajućeg čelika Inoxum koji je bio u sklopu korporacije ThyssenKrupp (TK) te čiji je dio proizvodnje nehrđajućeg čelika bila i tvornica čelika AST u Terniju u Italiji. Prema ugovoru TK bi zauzvrat stekao udio od 29,9 % dionica u Outokumpu.

U studenom 2012. Komisija je odobrila preuzimanje Inoxum-a pod uvjetom da se proda tvornicu čelika AST kao i određene distribucijske kapacitete, u svrhu očuvanja tržišnog natjecanja na tržištu EGP-a za hladno valjani nehrđajući čelik. To se trebalo odviti prije svibnja 2013. Međutim, rok je dva puta produžen.

Na kraju, u siječnju 2014. TK je dao svoju ponudu za preuzimanje AST-a. Tijekom postupka prodaje pružio je jamstva i predstavio je poslovni plan kojim je pokazao da će razviti tvornicu čelika AST u snažnog i vjerodostojnog konkurenta tržišnim igračima u području proizvoda od hladno valjanog nehrđajućeg čelika. Međutim,.u srpnju 2014. predstavljen je industrijski plan za tvornicu čelika AST kojim se predviđa otpuštanje oko 550 radnika te smanjenje rashoda za 100 milijuna EUR, kao i gašenje jedne od dvije peći za toplo valjanje do 2015./2016.

Izaslanstvo koje su predvodili potpredsjednici EP-a Tajani i Sassoli te u kojem su sudjelovali i predstavnici sindikata tvornice čelika, predsjednica regije Umbrija te gradonačelnik Ternija sastalo se 4. studenog 2014. s uredom Margrethe Vestager, povjerenice zadužene za tržišno natjecanje, kako bi raspravili ovo pitanje.

Pristup se snažno dovodi u pitanje s obzirom da u postupku proizvodnje čelika kvaliteta hladno valjanog proizvoda u velikoj mjeri ovisi o kvaliteti toplo valjanih proizvoda. Tvornica čelika AST je integrirani sustav u kojem se odvijaju oba postupka; stoga će smanjenje u proizvodnji toplo valjanih proizvoda negativno utjecati na kvalitetu konačnog proizvoda te će zbog toga smanjiti cjelokupna konkurentnost tvornice.

Iz toga proizlazi da odluka TK-a nije u skladu s jamstvima koje je pružio tijekom postupka prodaje.

Može li Komisija navesti koje je mjere poduzela od posjeta potpredsjednika EP-a 4. studenog 2014.?

Može li Komisija navesti koji su fondovi i instrumenti politika EU-a iskorišteni kako bi se smanjili socijalni troškovi prilagodbe te osigurali da se odgovarajuće vještine zadrže i razviju za buduću konkurentnost industrije?

Može li Komisija navesti je li aktivirana međusektorska radna skupina za slučajeve restrukturiranja kao što su zatražili sindikati, Europski parlament i talijanska Vlada?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti