Staalfabriek Acciai Speciali Terni (AST) in Italië
20.11.2014
Vraag met verzoek om mondeling antwoord O-000087/2014
aan de Commissie
Artikel 128 van het Reglement
Antonio Tajani, namens de PPE-Fractie
Het Finse bedrijf Outokumpu maakte in april 2012 bekend de roestvrijstaalproducent Inoxum te willen overnemen. Inoxum, waarvan de roestvrijstaalfabriek AST in Terni (Italië) deel uitmaakte, was een divisie van ThyssenKrupp (TK). In het kader van de overeenkomst zou TK 29,9 % van de aandelen in Outokumpu verwerven.
In november 2012 heeft de Commissie toestemming verleend voor de overname van Inoxum, op voorwaarde dat AST en een aantal distributiecentra zouden worden afgestoten, teneinde de concurrentie op de EER-markt voor koudgewalst roestvrij staal veilig te stellen. Dit had vóór mei 2013 moeten plaatsvinden, maar de termijn is tweemaal verlengd.
Uiteindelijk heeft TK in januari 2014 een voorstel tot overname van AST ingediend. In de loop van het herstructureringsproces kwam TK met de garantie en een bedrijfsplan waaruit bleek dat AST zou worden omgevormd tot een sterke, geloofwaardige concurrent voor andere producenten van koudgewalst roestvrij staal. In juli 2014 is echter een industrieel plan voor AST gepresenteerd, waarin is bepaald dat er circa 550 banen zullen worden geschrapt, dat de uitgaven met 100 miljoen euro zullen worden teruggebracht en dat een van de twee warmwalsovens tegen 2015/2016 zal worden gesloten.
Op 4 november 2014 is een delegatie onder leiding van EP-ondervoorzitters Tajani en Sassoli, waaraan ook vertegenwoordigers van de vakbonden van de staalfabriek, de voorzitter van de regio Umbrië en de burgemeester van Terni deelnamen, bijeengekomen met het "kabinet" van Margrethe Vestager, commissaris voor mededinging, om deze kwestie te bespreken.
De aanpak wordt fel betwist, aangezien in het staalproductieproces de kwaliteit van de koudgewalste producten grotendeels afhankelijk is van de kwaliteit van de warmgewalste producten. AST is een geïntegreerde locatie waar beide processen plaatsvinden; een daling in de productie van warmgewalste producten zal dus nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit van het eindproduct en daardoor ook voor het algehele concurrentievermogen van de fabriek.
Hieruit kan worden opgemaakt dat het besluit van TK niet in overeenstemming is met de garantie die het bedrijf heeft afgegeven in de loop van het herstructureringsproces.
Kan de Commissie aangeven welke maatregelen zij heeft genomen sinds het bezoek van de EP-ondervoorzitters op 4 november 2014?
Kan de Commissie aangeven welke EU-fondsen en -beleidsinstrumenten zijn aangewend om de maatschappelijke lasten van de aanpassing te verlichten en te waarborgen dat de nodige vaardigheden worden gehandhaafd en ontwikkeld ten behoeve van het toekomstige concurrentievermogen van de industrie?
Kan de Commissie aangeven of er een overkoepelende taskforce voor herstructureringen is opgericht, zoals door de vakbonden, het Europees Parlement en de Italiaanse regering is verzocht?