Întrebări parlamentare
PDF 188kWORD 30k
20 noiembrie 2014
O-000087/2014
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000087/2014
adresată Comisiei
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Antonio Tajani, în numele Grupului PPE

 Subiect: Combinatul siderurgic Acciai Speciali Terni (AST) din Italia

În aprilie 2012, grupul finlandez Outukumpu și-a anunțat intenția de a cumpăra producătorul de oțel inoxidabil Inoxum, o divizie a grupului ThyssenKrupp (TK), din care făcea parte și combinatul siderurgic AST din Terni, Italia. Conform înțelegerii, TK urma să dobândească în schimb 29,9% din acțiunile grupului Outukumpu.

În noiembrie 2012, Comisia a aprobat cumpărarea producătorului Inoxum cu condiția ca AST să fie cesionată împreună cu anumite facilități de distribuție, astfel încât să nu se altereze concurența pe piața SEE pentru oțelul inoxidabil laminat la rece. Această achiziție urma să se producă înainte de luna mai 2013, dar termenul limită a fost prelungit de două ori.

În cele din urmă, în ianuarie 2014, grupul TK a lansat propunerea de achiziție a AST. Pe parcursul procesului de cesionare, grupul a dat asigurări și a prezentat un plan de afaceri care demonstra că va dezvolta AST ca un concurent puternic și credibil pentru actorii de pe piață produselor din oțel inoxidabil laminat la rece. Cu toate acestea, în iulie 2014, a fost prezentat un plan industrial pentru AST care prevedea reducerea a 550 de locuri de muncă și reducerea cheltuielilor cu 100 de milioane de euro, precum și închiderea unuia dintre cele două cuptoare de laminare la cald până în 2015/2016.

La 4 noiembrie 2014, o delegație condusă de vicepreședinții PE, dl Tajani și dl Sassoli, la care au participat și reprezentanți ai sindicatelor de la combinatul siderurgic, președintele regiunii Umbria și primarul din Terni, s-a întâlnit cu ,,cabinetul" lui Margrethe Vestager, comisarul responsabil de concurență, pentru a discuta această problemă.

Acest demers este însă puternic contestat, deoarece în procesul de fabricare a oțelului, calitatea produsului laminat la rece depinde în mare măsură de calitatea produselor laminate la cald. AST este un site integrat în care se desfășoară ambele procese; în consecință, reducerea producției de produse laminate la cald va avea un impact negativ asupra calității produsului final și, prin urmare, va reduce competitivitatea generală a combinatului.

Prin urmare, decizia grupului TK nu este în conformitate cu garanțiile oferite în cursul procesului de cesionare.

Ar putea preciza Comisia ce acțiuni a întreprins ca urmare a vizitei vicepreședinților PE la 4 noiembrie 2014?

Ar putea preciza Comisia ce fonduri UE și ce instrumente de politici ale UE au fost mobilizate pentru a atenua costurile sociale de adaptare și pentru a se asigura că vor fi păstrate competențele relevante și vor fi dezvoltate pentru competitivitatea viitoare a industriei?

Ar putea preciza Comisia dacă a fost activată echipă operativă interservicii pentru cazurile de restructurare, așa cum au solicitat sindicatele, Parlamentul European și guvernul italian?

Limba originală a întrebării: EN
Aviz juridic - Politica de confidențialitate