Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000003/2015

Podneseni tekstovi :

O-000003/2015 (B8-0104/2015)

Rasprave :

PV 10/02/2015 - 16
CRE 10/02/2015 - 16

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 186kWORD 30k
28. siječnja 2015.
O-000003/2015
Pitanje za usmeni odgovor O-000003/2015
upućeno Komisiji
članak 128
Iratxe García Pérez, u ime Odbor za prava žena i ravnopravnost spolova

 Predmet: Nulta razina tolerancije prema genitalnom sakaćenju žena
 Odgovor na plenarnoj sjednici 

Komisija u svojoj Komunikaciji pod naslovom „Prema ukidanju genitalnog sakaćenja žena” od 25. studenog 2013.(COM(2013)0833) zauzima holistički i transverzalni pristup usmjeren na iskorjenjivanje genitalnog sakaćenja žena. U njoj je naveden popis mjera, ali bez rokova. Parlament je zabrinut zbog praktičkih aspekata provedbe ovog akcijskog plana i drugih političkih i pravnih instrumenata koje EU ima na raspolaganju za ukidanje genitalnog sakaćenja žena u EU-u i izvan njega.

Koje je mjere Komisija dosada poduzela kako bi jamčila provedbu preporuka donesenih u zaključcima Vijeća od 5. do 6. lipnja 2014.? Koje će konkretne mjere poduzeti Komisija kako bi potaknula države članice da razviju posebne pokazatelje o genitalnom sakaćenju žena u okviru daljnjih mjera EU-a povezanih s Pekinškom platformom Ujedinjenih naroda za djelovanje? U spomenutoj Komunikaciji Komisije navedeno je da su „zakonodavstvo, učinkovit kazneni progon i osuda roditelja krivaca te osoba koje su izvodile obrezivanje ključne preventivne mjere za odvraćanje [...]”.

Kako će Komisija poduprijeti države članice u usvajanju i provedbi zakonodavstva kojim se zabranjuje genitalno sakaćenje žena(1) i na koji će način poduprijeti tu politiku u svojim vanjskim odnosima? Točnije, koje će mjere biti poduzete kako bi se zajamčilo da države članice dosljednije primjenjuju sankcije protiv počinitelja? Je li osoblje Europske službe za vanjsko djelovanje u svim izaslanstvima imalo primjerenu izobrazbu?

Hoće li Komisija financirati ključne službe za potporu prema preporuci Savjetodavnog odbora za jednake mogućnosti žena i muškaraca?(2) Koje će konkretne mjere poduzeti Komisija kako bi zajamčila zaštitu tražitelja azila koji su u skladu s preinačenom Direktivom o postupku azila (2013/32/EU) podnijeli zahtjev zbog genitalnog sakaćenja žena?

Kako će Komisija jamčiti da je njezin rad na operativnom planiranju u području pravosuđa i unutarnjih poslova povezan s postojećim obvezama suzbijanja nasilja nad ženama? Koji su konkretni koraci dosad poduzeti kako bi se zajamčila usklađenost EU-a i država članica s odredbama Istanbulske konvencije? Namjerava li Komisija slijediti preporuke iz Rezolucije Parlamenta od 25. veljače 2015. o borbi protiv nasilja nad ženama i u skoro vrijeme podnijeti prijedlog akta o uspostavi mjera za promicanje i potporu djelovanja država članica u području sprečavanja nasilja nad ženama i djevojčicama?

(1) Genitalno sakaćenje žena kažnjivo je u svim državama članicama EU-a ili u okviru općeg kaznenog zakonodavstva ili posebnih odredaba kaznenog prava. Često je uključeno načelo ekstrateritorijalnosti, što omogućuje kažnjavanje osoba zbog genitalnog sakaćenja žena kada je ono počinjeno u inozemstvu, ako je žrtva i/ili osoba koja izvodi ili planira taj postupak državljanin zemlje koja provodi istražni postupak.
(2) Prema izvješću Europskog instituta za jednakost spolova (EIGE) zbog nedostatka službi s dostatnom stručnosti i znanjem za pružanje podrške žrtvama samo je 41 predmet bio na kaznenom sudu i to u 11 različitih država članica.

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti