Parlamentin kysymys - O-000031/2015Parlamentin kysymys
O-000031/2015

Da'esh-järjestön harjoittama kulttuurikohteiden tuhoaminen

Suullisesti vastattava kysymys O-000031/2015
neuvostolle
työjärjestyksen 128 artikla
Silvia Costa, Kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan puolesta

Menettely : 2015/2649(RSP)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
O-000031/2015
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
O-000031/2015 (B8-0115/2015)
Äänestykset :
Hyväksytyt tekstit :

Da'esh on hiljattain hyökännyt Bardo-museoon Tunisissa sekä tuhonnut tahallaan museoaarteita Mosulin kaupungissa Irakissa ja historiallisia kohteita Syyriassa. Nämä tapaukset eivät ole yksinomaan kulttuurisia tragedioita, vaan niitä voidaan pitää myös kulttuurisina puhdistustoimina. Terroristien tarkoituksena on käyttää ihmiskunnan yhteiseen perintöön kuuluvien siviilikohteiden, uskonnollisten rakennusten ja arkeologisten kohteiden tuhoamista strategiana, jolla horjutetaan kansakuntia ja tuhotaan niiden identiteetti. Arkeologisten kohteiden ryöstelyä ja kulttuuriesineiden laitonta kauppaa käytetään myös sodan välineenä terrorismin rahoittamiseksi.

Kymmenen vuotta sitten allekirjoitetussa Unescon yleissopimuksessa kulttuuri-ilmaisujen moninaisuuden suojelemisesta ja edistämisestä määrätään, että tätä ihmiskunnan yhteistä perintöä olisi vaalittava ja se olisi säilytettävä kaikkien hyväksi. Monet syyrialaisarkeologit yrittävät nyt henkensä kaupalla luetteloida, pelastaa ja piilottaa kulttuuriesineitä, joita uhkaa tuhoaminen.

YK:n turvallisuusneuvosto antoi 12. helmikuuta 2015 päätöslauselman 2199, jossa tuomitaan kulttuuriperinnön tuhoaminen Irakissa ja Syyriassa. Aikooko neuvosto tämän päätöslauselman hengessä yhdessä YK:n, Kansainvälisen museoneuvoston (ICOM) kulttuuriesineiden laittoman kaupan seurantaelimen, Europolin ja Interpolin kanssa estää Irakista ja Syyriasta laittomasti vietyjen kulttuuriesineiden kaupan EU:n jäsenvaltioissa niin kauan kuin sotatila jatkuu ja estää näin tällaisten esineiden käytön rikollisen toiminnan rahoituslähteenä?

Katsooko neuvosto, että EU:n ja Unescon välille on tarpeen luoda uudenlainen yhteistyömuoto, jossa keskitytään erityisesti konfliktialueiden kulttuuriperinnön suojeluun? Aikooko neuvosto tehdä yhteistyötä Euroopan avaruusjärjestön (ESA) kanssa sen satelliittien käyttämiseksi konfliktialueiden kulttuurikohteiden paikantamisessa ja dokumentoinnissa? Voisiko neuvosto harkita sellaista, että yhdessä YK:n, Unescon ja ICOMin kansainvälisen Blue Shield -komitean kanssa perustettaisiin erityinen kansainvälinen yksikkö, jonka tarkoituksena olisi suojella tuhoamis- tai ryöstelyuhan alaista kulttuuriperintöä? Yhtyykö neuvosto näkemykseen, että ihmiskunnan yhteisen perinnön järjestelmällinen ja tarkoituksellinen tuhoaminen ei ole vain sotarikos, sellaisena kuin se on määritelty Kansainvälisen rikostuomioistuimen Rooman perussäännössä, vaan myös rikos ihmisyyttä vastaan, jolloin syytteeseenpanon olisi tapahduttava tällä perusteella?