Procedură : 2015/2652(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : O-000038/2015

Texte depuse :

O-000038/2015 (B8-0117/2015)

Dezbateri :

PV 30/04/2015 - 5
CRE 30/04/2015 - 5

Voturi :

Texte adoptate :


Întrebări parlamentare
PDF 188kWORD 30k
15 aprilie 2015
O-000038/2015
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000038/2015
adresată Comisiei
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Czesław Adam Siekierski, în numele Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală

 Subiect: Situația de criză provocată de Xylella fastidiosa
 Răspuns în plen 

Situația de criză fitosanitară care afectează plantațiile de măslini din sudul Europei, în special din regiunea Apulia din sudul Italiei, constituind un pericol potențial și pentru alte culturi și regiuni, a căpătat proporții grave fără precedent, cu consecințe economice, sociale și de mediu dramatice. Printre cauzele care au condus la situația actuală, focarul de infecție cu organismul de carantină Xylella fastidiosa este considerată a fi cea mai gravă. Din păcate, acesta nu este primul agent patogen importat în UE (subspecia pacua a bacteriei Xylella a sosit în Europa prin intermediul plantelor ornamentale importate) și distruge culturi locale cu consecințe economice și de mediu imense. Alți agenți patogeni, cum ar fi așa numita antracnoză detectată în citrice importate din Africa de Sud, reprezintă, de asemenea, un risc semnificativ pentru producția UE.

Metoda de eradicare impusă de Comisie pentru a opri răspândirea bolii ar trebui să fie proporțională, pentru a promova buna gestionare agronomică și sănătatea plantelor, inclusiv prin selectarea celei mai adecvate metode de control al vectorului. Un ecosistem agricol echilibrat și cu o mare biodiversitate, care să fie mai rezistent la organismele dăunătoare invazive este un mijloc de prevenire a predispoziției la îmbolnăvire și a răspândirii bolilor plantelor. În plus, astfel cum a confirmat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), o revizuire aprofundată a literaturii științifice existente nu a dus la niciun indiciu că distrugerea copacilor este o soluție de succes, odată ce boala este stabilită într-o zonă, chiar și în ceea ce privește infectarea altor specii. Mai mult, această măsură nu ia în considerare vârsta înaintată a unora dintre plantele din anumite zone și costurile enorme pe care le presupune îndepărtarea. Astfel cum a subliniat EFSA, din cauza dificultăților întâmpinate în stoparea răspândirii bacteriei Xylella odată ce o zonă de producție este afectată, ar trebui să se acorde prioritate acțiunilor preventive concentrate pe importuri. UE trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a combate răspândirea bolii. Ce activități de cercetare și analiză desfășoară Comisia pentru a găsi o soluție definitivă la această problemă și a preîntâmpina posibila răspândire în alte regiuni ale UE?

Având în vedere pierderile imense suferite de cultivatori până în prezent, ce măsuri va lua Comisia pentru a compensa costurile suplimentare suportate de către cultivatori, în cazul în care distrugerea arborilor este utilizată ca o măsură de eradicare a bolii?

Acest lucru demonstrează din nou necesitatea de a efectua controale fitosanitare asupra importurilor în UE pentru a preveni introducerea unor materiale infectate cu Xylella sau cu alte organisme periculoase, cum ar fi antracnoza.

Prin urmare, este Comisia pregătită să ia măsurile necesare pentru a preveni importul de material infectat în UE prin consolidarea condițiilor pentru importurile provenind din țări terțe și, în cazul în care este necesar, să limiteze importurile în UE la plante care provin din centre de producție indemne de organisme dăunătoare, care au fost inspectate și verificate?

Limba originală a întrebării: EN
Aviz juridic - Politica de confidențialitate