Întrebare parlamentară - O-000043/2015Întrebare parlamentară
O-000043/2015

Recentele tragedii care au implicat nave cu migranți în Marea Mediterană

21.4.2015

Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000043/2015
adresată Comisiei
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Monika Hohlmeier, Roberta Metsola, Elisabetta Gardini, Giovanni La Via, Elissavet Vozemberg, Michał Boni, Barbara Matera, Salvatore Domenico Pogliese, Alessandra Mussolini, Lorenzo Cesa, Lara Comi, Carlos Coelho, Daniel Buda, în numele Grupului PPE

Se estimează că nu mai puțin de 900 de persoane și-ar fi pierdut viața după ce un vas de pescuit care transporta un număr considerabil de migranți s-a scufundat în largul coastelor Libiei, sâmbătă, 18 aprilie 2015. Incidentul a avut loc într-o zonă situată în apropierea apelor teritoriale libiene, la 193 de km în sudul insulei italiene Lampedusa.

Aceasta se întâmplă într-o perioadă în care un val de migranți încearcă să părăsească Libia pentru a ajunge pe coasta italiană. De la începutul anului, peste 1 500 de persoane și-au pierdut viața încercând să ajungă în Europa. În perioada imediat următoare, este necesar să se aloce regiunii mediteraneene mai multe mijloace pentru a salva vieți și a desființa cu fermitate rețelele de trafic de ființe umane. Având în vedere aceste circumstanțe, Comisia este invitată să răspundă la următoarele întrebări:

– Are Comisia în vedere desfășurarea unei operațiuni militare navale comune UE-ONU de-a lungul coastelor libiene pentru a opri traficul de ființe umane, a distruge rețelele criminale și teroriste (în special cele care sunt bazate în porturile libiene) și, în cele din urmă, a salva vieți?

– Care sunt proiectele concrete de care dispune Comisia pentru a determina statele membre să contribuie cu mai multe resurse (în ceea ce privește personalul și echipamentele) la operațiunile comune de salvare destinate să salveze vieți și să protejeze migranții și echipele de salvare de criminali și teroriști în apele internaționale?

– Va propune Comisia orientări cu privire la un mecanism pentru situații de criză care să cuprindă un sistem de distribuire a solicitanților de azil pe tot teritoriul Uniunii pentru a reduce povara statelor membre afectate?

– Care sunt rezultatele dialogului purtat de Uniunea Europeană cu Uniunea Africană și Liga Arabă, precum și cu țările de origine și de tranzit, cu privire la responsabilitățile lor respective în gestionarea solicitanților de azil pe propriul lor teritoriu și în combaterea traficului de ființe umane?

– În ce mod prevede Comisia să consolideze bugetul și resursele umane ale Frontex, precum și să sprijine statele membre cele mai afectate, astfel încât acestea să poată contribui în mod eficace la operațiunile extinse de salvare și la operațiunile care vizează securizarea coastelor Uniunii Europene?

– Este Comisia dispusă să consolideze fără întârziere rolul proiectului Joint Operation Team Mare a EUROPOL în calitate de coordonator esențial al acțiunii de combatere a criminalilor nemiloși responsabili de moartea a mii de migranți?