Eljárás : 2015/2679(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000051/2015

Előterjesztett szövegek :

O-000051/2015 (B8-0551/2015)

Viták :

PV 20/05/2015 - 20
CRE 20/05/2015 - 20

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 188kWORD 29k
2015. május 7.
O-000051/2015
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000051/2015
a Tanács számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Marita Ulvskog, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében

 Tárgy: Ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés - tagállami szinten gyors végrehajtásra van szükség
 Válasz a plenáris ülésen 

A válság következtében sok tagállamban és régióban aggasztó szintre emelkedett a munkanélküliség aránya a fiatalok körében. Számos fiatal meg van fosztva attól a lehetőségtől, hogy megtalálja első munkahelyét, és azáltal nem képes független, felnőtt életet élni. 2013-ban a kialakult helyzet sürgős orvoslásának támogatása céljából elfogadták az Ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezést (YEI). A YEI célja, hogy – többek közt ifjúsági garanciarendszerek létrehozása révén – finanszírozást biztosítson az ifjúsági foglalkoztatás előmozdítására az EU leginkább érintett régióiban. A gyors végrehajtás érdekében a YEI-t az időszak elejére ütemezték és a kiadások 2013. szeptember 1-jétől támogathatóvá váltak.

Ugyanakkor több mint egy év elteltével a program alkalmazási helyén elért eredmények nem felelnek meg az eredeti elvárásoknak. A pénzösszegek gyors felhasználását célzó intézkedések nem eredményezték a YEI gyors és hatékony mobilizálását. Az ifjúsági munkanélküliség sürgős kezelésére nyíló lehetőségeket nem használták ki.

A YEI-t eredetileg az Európai Tanács javasolta. Mégis, másfél évvel azt követően, hogy a kiadásokat támogathatóvá tették, a YEI által biztosított források tagállami felhasználása messze nem felel meg a várakozásoknak, és az előrehaladás egyenetlen. A likviditás hiányán túl – melyet immár orvosolt az előfinanszírozás mértékének jelentős növelésére irányuló javaslat – mi tartja vissza a tagállamokat a YEI elindításától? Hogyan szándékozik a Tanács sürgősen ösztönözni a gyors és hatékony végrehajtást?

A legmagasabb ifjúsági munkanélküliségi arányokkal rendelkező és a válság által leginkább érintett tagállamok átlagosan lemaradnak a YEI források felhasználásában és az ifjúsági garanciarendszerek alkalmazásában, míg a kérdés kezeléséhez hosszú távú szakpolitikák kidolgozására van szükség. Milyen konkrét akadályokkal állnak szemben ezek az államok? Milyen javításokat ígérhet a Tanács? Képes-e a Tanács megfelelő finanszírozást biztosítani a YEI számára az előreütemezett források felhasználását követően?

A Parlament a kiegészítő előfinanszírozásnak a módosító rendelet hatályba lépését követő 12 hónapon belüli, gyors, hatékony és eredményorientált felhasználását várja el. Milyen intézkedésekkel kívánja a Tanács biztosítani a fiatal munkanélkülieket és a Parlamentet a források gyors felhasználásáról? Hogyan szándékozik a Tanács jelenteni az elért előrelépésről a fiatal munkanélkülieknek, a Parlamentnek és az egyéb, érintett feleknek? Ígéretet tud-e tenni arra, hogy hat hónappal a módosító rendelet hatálybalépését követően elvégzi az eredmények értékelését? Hogyan kíván eljárni abban az esetben, ha az eredmények még a jelenlegi, megnövelt előfinanszírozás mellett sem felelnek meg az elvárásoknak?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat