Eljárás : 2015/2744(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000079/2015

Előterjesztett szövegek :

O-000079/2015 (B8-0568/2015)

Viták :

PV 10/09/2015 - 4
CRE 10/09/2015 - 4

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 192kWORD 28k
2015. június 18.
O-000079/2015
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000079/2015
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Iratxe García Pérez, Catherine Bearder, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság nevében

 Tárgy: Az emberkereskedelem nemi dimenziója
 Válasz a plenáris ülésen 

Az emberkereskedelem az alapvető jogok súlyos megsértése és a szervezett bűnözés súlyos formája, amely mindazokat a nőket, férfiakat, lányokat és fiúkat sújtja, akik az emberkereskedelem áldozatául esnek, és akiknek a 2011/36/EU irányelvben említetteknek megfelelően a nemek közötti különbségeket figyelembe vevő segítségnyújtásra és támogatásra van szükségük. Az Eurostat szerint az emberkereskedelem áldozatainak 68%-át nők, 17%-át férfiak, 12%-át lányok és 3%-át fiúk teszik ki.

A Bizottság nyomon követte az említett irányelv végrehajtását a tagállamokban, például az emberkereskedelem felszámolására irányuló európai uniós stratégia révén, amely a nőkkel szembeni erőszakot és a nemek közötti egyenlőtlenséget jelöli meg az emberkereskedelem kiváltó okaként.

Miután az emberkereskedelem elismerten nemektől függő jelenség, milyen konkrét intézkedéseket tervez a Bizottság az emberkereskedelem nemi dimenziójával kapcsolatos ismeretek bővítése érdekében?

A Bizottságnak 2015. április 6-ig kellett volna benyújtania a 2011/36/EU irányelvnek való megfelelés érdekében hozott tagállami intézkedéseket értékelő jelentését. Mikorra tudja a Bizottság benyújtani ezt a jelentést? A Bizottság milyen intézkedéseket szándékozik hozni az átültetés és a megfelelés terén tapasztalható tagállami késedelmek kezelése érdekében? A Bizottság véleménye szerint azokban a tagállamokban, ahol már átültették az irányelvet, megfelelő szintű-e a végrehajtás az irányelvben kitűzött célok teljesítéséhez?

Tekintettel arra, hogy a jelenlegi stratégia 2016-ban lejár, szerepel-e a Bizottság céljai között, hogy a jövőbeli stratégia egyértelmű nemi dimenziót tartalmazzon, és prioritást kapjanak az emberkereskedelem áldozatainak jogai és sajátos szükségleteik, különös figyelmet fordítva az emberkereskedelem új módszereire? Az emberkereskedelem áldozataira összpontosító, emberi jogi alapú megközelítésnek vissza kell szorítania az emberkereskedelem valamennyi formája – és ezen belül a kizsákmányolás leggyakoribb formája, a szexuális kizsákmányolás céljából történő emberkereskedelem – iránti keresletet. Milyen konkrét intézkedéseket tervez a Bizottság annak érdekében, hogy azonosítsa a tagállamok által ezen új stratégiával összefüggésben megosztandó legjobb gyakorlatokat? A Bizottság különösen milyen nemi szempontokat figyelembe vevő intézkedéseket kíván hozni az emberkereskedelem megelőzésére, valamint a kereslet és a kínálat visszaszorítására?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat