Menettely : 2015/2882(RSP)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari : O-000099/2015

Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :

O-000099/2015 (B8-0759/2015)

Keskustelut :

PV 05/10/2015 - 13
CRE 05/10/2015 - 13

Äänestykset :

Hyväksytyt tekstit :


Parlamentin jäsenten esittämät kysymykset
PDF 103kWORD 26k
15. syyskuuta 2015
O-000099/2015
Suullisesti vastattava kysymys O-000099/2015
komissiolle
työjärjestyksen 128 artikla
David Martin, Alessia Maria Mosca, S&D-ryhmän puolesta

 Aihe: Kaksikäyttötuotteiden vientivalvonta Hacking Team -yhtiön paljastusten jälkeen
 Täysistunnossa annettu vastaus 

Kuluneena kesänä vakoiluohjelmia kaikkialle maailmaan myyvä italialainen Hacking Team -yhtiö joutui hakkeroinnin kohteeksi. Sen myymät ohjelmistot mahdollistavat hallituksille ja muille käyttäjille kenen tahansa henkilön verkkotoiminnan seurannan ja tallentamisen. Vuodetut sisäiset asiakirjat osoittavat, että näitä ohjelmistoja markkinoitiin ja myytiin sellaisten maiden hallituksille, joiden ihmisoikeustilannetta EU oli arvostellut, mukaan luettuna Azerbaidžan, Bahrain, Egypti, Marokko ja Uzbekistan. Asiakirjoista ilmenee myös, että Hacking Team on saattanut rikkoa EU:n Venäjän ja Sudanin vastaisia pakotteita myymällä järjestelmiä, joita voidaan käyttää toimittajien, poliittisten vastustajien ja ihmisoikeusaktivistien ihmisoikeuksien loukkaamiseen. Vaikka tämän nimenomaisen yhtiön toiminta voi tämän hakkeroinnin jälkeen loppua, sen kauppaama teknologia ja toimiala, johon se kuuluu, säilyvät edelleen. Nämä markkinat pysyvät enimmäkseen sääntelemättöminä. Näiden yksityisyyden alueelle tunkeutuvien kaksikäyttötuotteiden myynnissä tarvitaan läpinäkyvyyttä ja vastuuvelvollisuutta. Asianmukaisen huolellisuuden noudattamista koskevat sisäiset toimintaperiaatteet ja itsesääntelypyrkimykset eivät riitä estämään näiden järjestelmien markkinointia ja myymistä EU:sta maailman pahimmille ihmisoikeuksien rikkojille. EU ei voi olla uskottava ihmisoikeusloukkausten tuomitsemisessa, jos se sallii nämä loukkaukset mahdollistavien tuotteiden myynnin.

1. Miten komissio aikoo toimia valvontateknologian vientiä EU:sta koskevassa asiassa, kun esimerkiksi eri jäsenvaltioiden viranomaisten tulkinnat poikkeavat toisistaan?

2. Miten komissio arvioi nykyisen neuvoston asetuksen (EY) N:o 428/2009 tehokkuutta Hacking Team -tapausta koskevien paljastusten valossa? Katsooko komissio, että Hacking Team on rikkonut Venäjän ja Sudanin vastaisia EU:n pakotejärjestelmiä?

3. Miten komissio aikoo välttää turvallisuustestausvälineiden kohtuuttoman tiukan valvonnan ja liialliset hallinnolliset rasitteet, jotka voivat hankaloittaa tutkimusta?

Kysymyksen alkukieli: EN
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö