Eljárás : 2015/2882(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000099/2015

Előterjesztett szövegek :

O-000099/2015 (B8-0759/2015)

Viták :

PV 05/10/2015 - 13
CRE 05/10/2015 - 13

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 191kWORD 27k
2015. szeptember 15.
O-000099/2015
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000099/2015
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
David Martin, Alessia Maria Mosca, a(z) S&D képviselőcsoport nevében

 Tárgy: Exportellenőrzés a kettős felhasználású termékek vonatkozásában a Hacking Team-ügy napvilágra kerülése után
 Válasz a plenáris ülésen 

Idén nyáron feltörték a világszerte kémszoftvereket forgalmazó olasz Hacking Team vállalat szervereit. Ezek az eszközök lehetővé teszik kormányzati szervek és más felhasználók számára mások internetes tevékenységének megfigyelését és rögzítését. A kiszivárgott belső dokumentumokból kiderül, hogy ezeket az eszközöket forgalmazták, és olyan országok – mint például Azerbajdzsán, Bahrein, Egyiptom, Marokkó és Üzbegisztán – kormányainak is értékesítették, amely országok emberi jogi helyzetét az Európai Unió bírálta. Továbbá a dokumentumokból arra is fény derül, hogy a Hacking Team megsérthette az Oroszország és Szudán elleni uniós szankciókat azáltal, hogy az újságírók, a politikai ellenzék és az emberi jogi aktivisták emberi jogainak csorbítására alkalmas rendszereket adott el. Ez a vállalat eltűnhet ugyan e hackertámadás nyomán, az általuk forgalmazott technológia és a tágabb értelemben vett ágazat továbbra is létezik. E piac nagyrészt továbbra is szabályozatlan. Az átláthatóságra és az elszámoltathatóságra szükség van e magánszférába behatoló, kettős felhasználású eszközök értékesítése tekintetében. A kellő gondosságra irányuló belső politikák és önszabályozási törekvések nem elegendőek ahhoz, hogy megakadályozzák ezen eszközök forgalmazását és az Európai Unióból az emberi jogokat legsúlyosabban megsértő országok részére való értékesítését. Az Európai Unió nem ítélheti el hitelt érdemlően harmadik országokban az emberi jogok megsértését, ha megengedi e jogsértéseket lehetővé tévő termékek értékesítését.

1. Hogyan képzeli el a Bizottság a megfigyelési technológiák Európai Unióból való kivitelével kapcsolatos probléma kezelését, beleértve a tagállami hatóságok eltérő értelmezési gyakorlatát?

2. Hogyan értékeli a Bizottság a hatályos 428/2009/EK rendelet hatékonyságát a Hacking Team-ügy napvilágra kerülésének fényében? A Bizottság véleménye szerint a Hacking Team megsértette-e az Oroszország és a Szudán elleni uniós szankciókat?

3. Hogyan szándékozik a Bizottság elkerülni azon biztonsági tesztelő eszközökre vonatkozó, szükségtelenül szigorú szabályozások vagy túlzott bürokratikus terhek létrejöttét, amelyek akadályozhatják a kutatást?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat