Postopek : 2015/2882(RSP)
Potek postopka na zasedanju
Potek postopka za dokument : O-000099/2015

Predložena besedila :

O-000099/2015 (B8-0759/2015)

Razprave :

PV 05/10/2015 - 13
CRE 05/10/2015 - 13

Glasovanja :

Sprejeta besedila :


Parlamentarna vprašanja
PDF 183kWORD 27k
15. september 2015
O-000099/2015
Vprašanje za ustni odgovor O-000099/2015
za Komisijo
Člen 128 poslovnika
David Martin, Alessia Maria Mosca, v imenu skupine S&D

 Zadeva: Nadzor nad izvozom blaga z dvojno rabo po razkritjih v zvezi s podjetjem Hacking Team
 Odgovor na plenarnem zasedanju 

V tem poletju je prišlo do vdora v italijansko podjetje Hacking Team, ki po vsem svetu prodaja vohunsko programsko opremo. Ta orodja vladam in drugim uporabnikom omogočajo spremljanje in beleženje vsakega posameznikovega digitalnega koraka. Notranji dokumenti, ki so prišli v javnost, razkrivajo, da so bila orodja ponujena in prodana vladam držav, ki jih je EU kritizirala v zvezi s spoštovanjem človekovih pravic, vključno z Azerbajdžanom, Bahrajnom, Egiptom, Marokom in Uzbekistanom. Dokumenti tudi navajajo, da je to podjetje morebiti kršilo sankcije EU proti Rusiji in Sudanu, saj jima je prodalo sisteme, ki jih je mogoče uporabiti za kršitve človekovih pravic novinarjev, političnih nasprotnikov in zagovornikov človekovih pravic. Po vdoru bo podjetje morda prenehalo obstajati, tehnologija, s katero trguje, in širša industrija, ki ji pripada, pa bosta obstajala še naprej. Ta trg je večinoma nereguliran. Potrebna sta preglednost in odgovornost v zvezi s prodajo tovrstnih orodij z dvojno rabo, ki posegajo v zasebnost. Notranje politike potrebne skrbnosti in prizadevanja za samoregulacijo niso dovolj, da bi preprečili trženje in prodajo teh sistemov iz EU v nekatere največje svetovne kršiteljice človekovih pravic. Dejstvo, da EU obsoja kršitve človekovih pravic v tretjih državah, nikoli ne bo verodostojno, če bo dovoljevala prodajo proizvodov, ki te kršitve omogočajo.

1. Kako namerava Komisija obravnavati konkretno problematiko izvoza tehnologije za nadzor iz EU, vključno s tem, da si javni organi različnih držav članic pravila različno razlagajo?

2. Kako Komisija ocenjuje učinkovitost veljavne Uredbe št. 428/2009 glede na razkritja v zvezi s podjetjem Hacking Team? Ali Komisija meni, da je to podjetje kršilo režim sankcij EU proti Rusiji in Sudanu?

3. Kako namerava Komisija preprečiti vzpostavitev neupravičeno strogega nadzora ali čezmernega upravnega bremena za orodja za preizkušanje varnosti, kar bi lahko oviralo raziskave?

Izvirni jezik vprašanja: EN
Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov