Eljárás : 2015/2827(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000100/2015

Előterjesztett szövegek :

O-000100/2015 (B8-1104/2015)

Viták :

PV 11/11/2015 - 20
CRE 11/11/2015 - 20

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 189kWORD 29k
2015. szeptember 16.
O-000100/2015
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000100/2015
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Iratxe García Pérez, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság nevében

 Tárgy: Hogyan valósítják meg a korábbi Daphne program célkitűzéseit az új Jogok, egyenlőség és polgárság program összefüggésében?
 Válasz a plenáris ülésen 

A Daphne programok alapvető szerepet játszottak a nők elleni erőszak leküzdésében az Unión belül, és valódi sikert könyvelhettek el mind népszerűség, mind pedig a támogatott projektek hatékonysága tekintetében. Az 1381/2013/EU rendelet kifejezetten megemlíti, hogy elengedhetetlen, hogy a Daphne programhoz tartozóként jelöljük meg a gyermekekkel, fiatalokkal és nőkkel szemben elkövetett erőszak megelőzésére és az azzal szembeni küzdelemre irányuló fellépéseket az alapvető jogokról, egyenlőségről és polgárságról szóló új program keretén belül. Ezenkívűl több európai parlamenti állásfoglalás is megemlíti, hogy továbbra is szükség van a Daphne program pénzügyi támogatására, valamint hogy továbbra is lehetővé kell tenni különösen a tagállamokban helyben működő nőjogi szervezetek számára, hogy a nőkkel szembeni erőszak ellen küzdjenek.

Ennek fényében az a kérdés, hogy hogyan fogják megvalósítani a korábbi Daphne program célkitűzéseit az új Jogok, egyenlőség és polgárság program összefüggésében? Pontosítani kellene továbbá a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos célokra szánt támogatások összegét, különösen az erőszak valamennyi formájának megelőzésével és leküzdésével kapcsolatos célkitűzés vonatkozásában. Hogyan különítik el és fordítják ezeket az összegeket a különböző – különösen a nőket és lányokat érintő – célcsoportokra? Milyen intézkedéseket tesz a Bizottság a Daphne programmal kapcsolatos célkitűzések átláthatóságának biztosítása, illetve annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az új program keretében rendelkezésre álló finanszírozási lehetőségekre, figyelembe véve a korábbi Daphne program profiljának fenntartására irányuló kérést?

Az egyenlőség terén 2014-ben elért eredményekről szóló legújabb jelentés szerint a Bizottság az új Jogok, egyenlőség és polgárság programon keresztül 2014-ben 9 millió euró értékben finanszírozott a nők és lányok elleni erőszakkal szembeni fellépést célzó transznacionális, alulról szerveződő projekteket. A Bizottság hogyan kívánja biztosítani a finanszírozásra kiválasztott fellépésekre vonatkozó információk átláthatóságát annak érdekében, hogy megfelelően ellenőrizni lehessen az erőszak megelőzésére és leküzdésére vonatkozó konkrét célkitűzés végrehajtását?

A nők és férfiak közötti egyenlőség előmozdítása és a nemek közötti egyenlőség érvényesítése szintén konkrét célkitűzésekként szerepelnek a fent említett Jogok, egyenlőség és polgárság programban. A konkrét felhasználható összegek és az e célkitűzés elérése érdekében finanszírozandó fellépések pontosítására és átláthatóságára vonatkozó kérdések ebben az összefüggésben is érvényesek.

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat