Parlamentin kysymys - O-000102/2015Parlamentin kysymys
O-000102/2015

Kaksikäyttötuotteiden vientivalvonta Hacking Team -yhtiön paljastusten jälkeen

Suullisesti vastattava kysymys O-000102/2015
komissiolle
työjärjestyksen 128 artikla
Tiziana Beghin, Rolandas Paksas, EFDD-ryhmän puolesta

Menettely : 2015/2882(RSP)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
O-000102/2015
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
O-000102/2015 (B8-0760/2015)
Äänestykset :
Hyväksytyt tekstit :

Kuluneena kesänä vakoiluohjelmia kaikkialle maailmaan myyvä italialainen Hacking Team -yhtiö joutui hakkeroinnin kohteeksi. Sen myymät välineet mahdollistavat hallituksille ja muille käyttäjille henkilön digitaalisessa maailmassa toteuttamien kaikkien toimenpiteiden seurannan ja tallentamisen. Vuodetut sisäiset asiakirjat osoittavat, että näitä ohjelmistoja markkinoitiin ja myytiin sellaisten maiden hallituksille, joiden ihmisoikeustilannetta EU oli arvostellut, mukaan lukien Azerbaidžan, Bahrain, Egypti, Marokko ja Uzbekistan. Asiakirjoista ilmenee myös, että Hacking Team on saattanut rikkoa Venäjän ja Sudanin vastaisia EU:n pakotteita myymällä järjestelmiä, joita voidaan käyttää toimittajien, poliittisten vastustajien ja ihmisoikeusaktivistien ihmisoikeuksien loukkaamiseen. Vaikka tämän nimenomaisen yhtiön toiminta voi tämän hakkeroinnin jälkeen loppua, sen kauppaama teknologia ja toimiala, johon se kuuluu, säilyvät edelleen. Nämä markkinat ovat edelleen enimmäkseen sääntelemättömät. Näiden yksityisyyden alueelle tunkeutuvien kaksikäyttötuotteiden myynnissä tarvitaan avoimuutta ja vastuuvelvollisuutta. Asianmukaisen huolellisuuden noudattamista koskevat sisäiset toimintaperiaatteet ja itsesääntelypyrkimykset eivät riitä estämään näiden järjestelmien markkinointia ja myymistä EU:sta maailman pahimmille ihmisoikeuksien rikkojille. EU ei voi olla uskottava ihmisoikeusloukkausten tuomitsemisessa, jos se sallii nämä loukkaukset mahdollistavien tuotteiden myynnin.

1. Miten komissio aikoo toimia valvontateknologian vientiä EU:sta koskevassa asiassa, kun esimerkiksi eri jäsenvaltioiden viranomaisten tulkinnat poikkeavat toisistaan?

2. Miten komissio arvioi nykyisen asetuksen (EY) N:o 428/2009 tehokkuutta Hacking Team -tapausta koskevien paljastusten valossa? Katsooko komissio, että Hacking Team on rikkonut Venäjän ja Sudanin vastaisia EU:n pakotejärjestelmiä?

3. Miten komissio aikoo välttää turvallisuustestausvälineiden kohtuuttoman tiukan valvonnan ja liialliset hallinnolliset rasitteet, jotka voivat hankaloittaa tutkimusta?