Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000108/2015

Podneseni tekstovi :

O-000108/2015 (B8-1111/2015)

Rasprave :

PV 02/12/2015 - 18
CRE 02/12/2015 - 18

Glasovanja :

PV 17/12/2015 - 9.14
CRE 17/12/2015 - 9.14

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 183kWORD 28k
23. rujna 2015.
O-000108/2015
Pitanje za usmeni odgovor O-000108/2015
upućeno Komisiji
članak 128
Linda McAvan, u ime Odbor za razvoj

 Predmet: Zaštita Nacionalnog parka Virunga u Demokratskoj Republici Kongu
 Odgovor na plenarnoj sjednici 

Nacionalni park Virunga biološki je najraznolikiji park u Africi. Uvršten je na popis svjetske baštine UNESCO-a i stanište je mnogih prepoznatljivih vrsta (gorile, okapiji, slonovi itd.). Međutim, taj je park postao jedno od najopasnijih mjesta na svijetu kada je riječ o zaštiti divljih životinja. Traženje i iskorištavanje nafte te druge nezakonite aktivnosti Parku bi mogle nanijeti nepopravljivu štetu. Izdane su koncesije za iskorištavanje naftnih izvora u Parku, čime se krše međunarodne konvencije koje je Demokratska Republika Kongo potpisala. Sukobi s naoružanim gerilskim skupinama, posebno s Demokratskim snagama za oslobođenje Ruande (FDLR) i paravojnom skupinom Mai Mai obilježeni su teškim kršenjem ljudskih prava i visokom razinom nasilja.

1. EU se nalazi u jedinstvenom položaju koji mu omogućuje da koordinira diplomatske odgovore svojih država članica i drugih mogućih pokrovitelja. Koju inicijativu namjerava provesti Komisija kako bi uvjerila Demokratsku Republiku Kongo da odustane od traženja i iskorištavanja nafte u Parku i na drugim lokalitetima s popisa svjetske baštine?

2. Koje korake Komisija namjerava poduzeti kako bi pomogla Vladi Demokratske Republike Konga da stane na kraj oružanim sukobima i da podupre održivi razvoj i izgradnju mira u Nacionalnom parku Virunga i okolnom području? Koje će inicijative Komisija provesti kako bi pomogla Vladi Demokratske Republike Kongo da provede istrage u vezi s nasiljem protiv boraca za ljudska prava i upravitelja parka (uključujući glavnog upravitelja, u kojega su 2014. pucale tri naoružane osobe)?

3. Koje pravne mehanizme Komisija namjerava uvesti kako bi osigurala da se primjenjuju preporuke iz Smjernica OECD-a za multinacionalna poduzeća i da strani ulagači poštuju Vodeća načela UN-a o poslovanju i ljudskim pravima?

4. Kojim konkretnim koracima Komisija namjerava očuvati cjelovitost Parka i pomoći Vladi Demokratske Republike Kongo da razvije održivu energiju i gospodarske alternative ekstraktivnim industrijama? Koje inicijative namjerava provesti kako bi pomogla tijelima Demokratske Republike Kongo u borbi protiv korupcije i u poboljšanju upravljanja?

5. Komisija financira stratešku procjenu utjecaja koji traženje i iskorištavanje nafte imaju na okoliš sjevernog dijela regije Albertinski rascjep, uključujući Nacionalni park Virungu. Koje mjere EU namjerava poduzeti kako bi ta strateška procjena utjecaja na okoliš postala prava podloga na temelju koje se donose odluke?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti