Postupak : 2015/2722(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000111/2015

Podneseni tekstovi :

O-000111/2015 (B8-0768/2015)

Rasprave :

PV 29/10/2015 - 3
CRE 29/10/2015 - 3

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 184kWORD 28k
25. rujna 2015.
O-000111/2015
Pitanje za usmeni odgovor O-000111/2015
upućeno Komisiji
članak 128
Pavel Svoboda, u ime Odbor za pravna pitanja
Michael Cramer, u ime Odbor za promet i turizam

 Predmet: Saslušanje o ljetnom računanju vremena u Europi
 Odgovor na plenarnoj sjednici 

U Direktivi 2000/84/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 19. siječnja 2001. o ljetnom računanju vremena određen je zajednički datum kada se u proljeće i jesen u svim državama članicama satovi pomiču jedan sat unaprijed, tj. unatrag, kako bi se maksimalno iskoristilo dnevno svjetlo.

Na javnom saslušanju pod nazivom „Je li došlo vrijeme da ponovno razmotrimo ljetno računanje vremena?” koje je u Europskom parlamentu održano 24. ožujka 2015. stručnjaci su predstavili rezultate nedavnog istraživanja o mogućem učinku ljetnog računanja vremena na promet i turizam, europsku industriju te uštede u zdravstvu i uštede energije.

Unatoč znanstvenim dokazima iznesenim na saslušanju da aktualno ljetno računanje vremena ima više negativnih nego pozitivnih posljedica, Komisija je u svom priopćenju za medije izjavila: „Od početka primjene pravila na razini EU-a već od 1981. godine, različiti izvještaji, studije i procjene učinka pokazali su da su pravila korisna i da većina država članica želi zadržati postojeća pravila. Komisija se želi ozbiljno baviti ozbiljnim stvarima, ali ova rasprava, ma koliko interesantna bila, ne spada u ozbiljne probleme.”

1. Zašto Komisija namjerno ignorira brojne rezultate istraživanja iz EU-a i drugih zemalja, prije svega SAD-a, u kojima se ukazuje na negativan učinak ljetnog računanja vremena?

2. Kada i kako će Komisija ponovno preispitati učinak sezonske promjene vremena na promet i turizam, potrošnju energije, poljoprivredu, europsku industriju i zdravstvo, uzimajući u obzir te znanstvene rezultate? Ili možda u ovom trenutku ima dokaze da je potrošnja energije smanjena zbog uvođenja ljetnog računanja vremena u Europi?

3. Ima li Komisija procjene ekonomskih prednosti i troškova koji nastaju zbog podešavanja satova, ručnih satova, voznog reda i rasporeda koji se odnosi na događaje koji se održavaju dva puta godišnje?

4. Koliko povećana energetska učinkovitost električnih svjetiljki i naprava utječe na važnost uvođenja ljetnog računanja vremena?

5. Predstavlja li spomenuto priopćenje za medije službeni stav Komisije i smatra li nadležni povjerenik da to priopćenje po svom sadržaju i tonu predstavlja primjeren odgovor na inicijativu i zabrinutost izabranih zastupnika u Europskom parlamentu, dok Komisija izgleda cijeni samo stav država članica?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti