Eljárás : 2015/2722(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000111/2015

Előterjesztett szövegek :

O-000111/2015 (B8-0768/2015)

Viták :

PV 29/10/2015 - 3
CRE 29/10/2015 - 3

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 189kWORD 28k
2015. szeptember 25.
O-000111/2015
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000111/2015
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Pavel Svoboda, a Jogi Bizottság nevében
Michael Cramer, a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság nevében

 Tárgy: Meghallgatás a nyári időszámítással kapcsolatos európai változásokról
 Válasz a plenáris ülésen 

A nyári időszámításra vonatkozó rendelkezésekről szóló, 2001. január 19-i 2000/84/EC európai parlamenti és tanácsi irányelv közös őszi és tavaszi időpontot határoz meg az órák egy órával történő előre-, illetve visszaállítására, hogy az évszaknak megfelelő nappali világosságot a lehető legjobban kihasználhassák a tagállamokban.

A 2015. március 24-én „Ideje, hogy újragondoljuk a nyári időszámítást” címmel rendezett európai parlamenti közmeghallgatáson a szakértők ismertették a nyári időszámítás közlekedésre és turizmusra, európai iparra és egészségre, valamint energiamegtakarításra gyakorolt lehetséges hatásairól szóló legutóbbi kutatási eredményeket.

A Bizottság a meghallgatáson elhangzott tudományos bizonyítékok ellenére, amelyek szerint a nyári időszámításnak több a kedvezőtlen, mint a kedvező hatása, sajtóközleményt adott ki, amelyben az alábbiakat állítja: „Azóta, hogy már 1981-ben rögzítették az uniós szabályokat, különböző jelentések, tanulmányok készültek és hatásvizsgálatokra is sor került, amelyek mind azt mutatják, hogy 1) a szabályok jótékony hatásúak és 2) a legtöbb tagállam továbbra is fenn akarja tartani őket jelenlegi formájukban. A Bizottság számára fontos, hogy mindent megtegyen a nagy jelentőségű ügyekkel kapcsolatban, és ez a visszatérő vita, bármennyire érdekes is, nem tartozik ezek közé.”

1. A Bizottság miért nem veszi szándékosan figyelembe az EU-ban és másutt, konkrétan az Egyesült Államokban végzett számos kutatás eredményeit, amelyek rámutatnak a nyári időszámítás negatív hatásaira?

2. Mikor és hogyan fogja a Bizottság e kutatási eredmények tükrében újból megvizsgálni a nyári és téli időszámítás közlekedésre és turizmusra, energiafogyasztásra, mezőgazdaságra, az európai iparra és az egészségre gyakorolt hatását? Van esetleg már most bármilyen bizonyítéka arra, hogy a nyári időszámítás bevezetésének köszönhetően csökkent Európában az energiafogyasztás?

3. Végzett-e a Bizottság becsléseket az órák, karórák, közlekedési menetrendek átállításának és a féléves menetrendek összeállításának gazdasági előnyeiről és költségeiről?

4. Mennyiben befolyásolja a villanylámpák és elektromos eszközök fokozott energiahatékonysága a nyári időszámítás bevezetésének jelentőségét?

5. A fent említett sajtóközlemény a Bizottság hivatalos álláspontját tükrözi-e, és az illetékes biztos szerint tartalma és hangvétele megfelelő-e az Európai Parlament választott képviselőinek kezdeményezésére és aggodalmára adott válaszként, miközben úgy tűnik, hogy a Bizottság csak a tagállamok álláspontjának tulajdonít jelentőséget?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat