Parlamenti kérdés - O-000118/2015Parlamenti kérdés
O-000118/2015

  A légi járatok globális nyomon követését lehetővé tevő műholdas technológia kifejlesztése

  Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000118/2015
  a Bizottság számára
  az eljárási szabályzat 128. cikke
  Michael Cramer, a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság nevében

  Eljárás : 2015/2857(RSP)
  A dokumentum állapota a plenáris ülésen
  Válasszon egy dokumentumot :  
  O-000118/2015
  Előterjesztett szövegek :
  O-000118/2015 (B8-1101/2015)
  Szavazatok :
  Elfogadott szövegek :

  A Malaysia Airlines 370-es számú járatának, illetve az Air France 447-es számú járatának tragédiája rávilágított a jelenlegi léginavigációs rendszerek hiányosságaira, amelyek nem teszik lehetővé a vészhelyzetben lévő légi járművek időben történő azonosítását és lokalizálását.

  Ez pedig jelentősen késlelteti a hatékony kutatási és mentési erőfeszítéseket, valamint a vészhelyzeti műveleteket. A légi járatok nyomon követésére szolgáló rendszerek a teljes légtérnek csupán hozzávetőlegesen 30%-át fedik le.

  A légi közlekedési rendszerek iránti bizalmat csak a legmodernebb technológiák alkalmazásával lehet megtartani.

  E technológiák egyike az ADS-B (automatikus berendezésfüggő légtér-ellenőrzési adatközlés). Ez a műhold egyrészt segíti a kormányokat, a léginavigációs szolgáltatókat, az európai és nem európai légitársaságokat, hogy növeljék a légiforgalmi szolgáltatás hatékonyságát és kapacitását, másrészt jelentősen fokozza a légi közlekedés biztonságát, miközben csökkenti az infrastrukturális költségeket.

  Ahhoz, hogy az uniós polgárok számára életmentő szolgáltatásokat lehessen nyújtani, el kell hárítani a légi járatok nyomon követését lehetővé tevő műholdas rendszerekre vonatkozó szabályozási akadályokat.

  A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) meghatározása szerint az ADS-B műhold egyike azon technológiáknak, amelyek a sűrűn lakott területeken kívül, ahol a légi járatok szárazföldi nyomon követésének más formái korlátozottak, támogatni tudják a légi járatok nyomon követését. Ezért kérték fel a Nemzetközi Távközlési Egyesületet (ITU), hogy jelölje ki a szükséges rádiófrekvenciás sávot. Erre a 2015. évi rádió-távközlési világkonferencia (WRC15) alkalmával kerülne sor, amelyet novemberben Genfben tartanak.

  – Mi a Bizottság véleménye a légi járatok globális nyomon követését lehetővé tevő műholdas technológiáról?

  – Tekintettel a 2015. évi rádió-távközlési világkonferenciára (WRC15), mi a Bizottság álláspontja a szükséges rádiófrekvenciás sávnak a légi járatok globális nyomon követését lehetővé tevő műholdas technológia kifejlesztése érdekében történő kijelöléséről?