Parlamentin kysymys - O-000121/2015Parlamentin kysymys
O-000121/2015

Neuvoston suositus pitkäaikaistyöttömien integroitumisesta työmarkkinoille

Suullisesti vastattava kysymys O-000121/2015
neuvostolle
työjärjestyksen 128 artikla
Thomas Händel, Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunnan puolesta

Menettely : 2015/2820(RSP)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
O-000121/2015
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
O-000121/2015 (B8-1102/2015)
Äänestykset :
Hyväksytyt tekstit :

Talouskriisin myötä pitkäaikaistyöttömyys on kaksinkertaistunut vuodesta 2007 ja on nyt puolet työttömien kokonaismäärästä. Yli 12 miljoonaa ihmistä, eli viisi prosenttia EU:n aktiiviväestöstä, on pitkäaikaistyöttöminä. Vuonna 2014 yli 60 prosenttia pitkäaikaistyöttömistä oli ollut ilman työtä vähintään kaksi vuotta yhteen menoon. Joka vuosi yksi viidestä pitkäaikaistyöttömästä lopettaa tykkänään työnhaun. Vaikka EU:n työmarkkinoilla näkyy merkkejä elpymisestä, pitkäaikaistyöttömyys pysyy edelleen korkeana.

– Miten neuvosto aikoo tehokkaasti käsitellä moninkertaisia esteitä, joita monet pitkäaikaistyöttömät kohtaavat, kuten köyhyyttä, taitojen heikentymistä ja terveysongelmia?

– Miten neuvosto aikoo luoda kestäviä työpaikkoja pitkäaikaistyöttömille erityisesti sellaisissa maissa ja sellaisilla alueilla, joissa esiintyy korkeaa rakenteellista työttömyyttä? Harkitseeko neuvosto tässä yhteydessä työllistämisen kannalta suotuisia työn verottamista koskevia toimenpiteitä?

– Millaista joustoa voidaan odottaa kansallisiin budjettisääntöihin ja mitä resursseja voidaan antaa käyttöön (erityisesti Euroopan sosiaalirahaston kautta) varsinkin niille jäsenvalioille, joissa toteutetaan talouden sopeuttamisohjelmia?

– Millä tavalla neuvosto aikoo parantaa osaamisen ja työpaikkojen välistä yhteyttä pitkäaikaistyöttömien auttamiseksi palaamaan työmarkkinoille ja heidän työllistettävyytensä lisäämiseksi?

– Miten jäsenvaltiot aikovat varmistaa työpaikkojen laadun pitkäaikaistyöttömille ja välttää heidän joutumisensa epävarmoihin työsuhteisiin?

– Jäsenvaltioiden välillä on suuria sosiaalisia, taloudellisia ja talousarvioon liittyviä eroja. Myös pitkäaikaistyöttömät ovat erittäin heterogeeninen ryhmä. Miten neuvosto aikoo suosituksessaan varautua tämän moninaisuuden käsittelemiseen, samalla kun se pyrkii onnistuneeseen täytäntöönpanoon kaikissa jäsenvaltioissa? Miten voidaan varmistaa parhaiden käytäntöjen tunnistaminen ja vaihtaminen?

– Miten neuvosto aikoo parantaa sellaisten ihmisten tilannetta, jotka ovat olleet työttöminä yli 18 kuukautta, tai sen suuren ihmisryhmän tilannetta, joka ei ole rekisteröitynyt, jos se keskittyy 12–18 kuukautta työttöminä olleisiin?

– Mitä erityisiä toimenpiteitä neuvosto aikoo toteuttaa, jotta kaikki asiaankuuluvat sidosryhmät (myös kansalaisjärjestöt ja yksityiset työnvälityspalvelut) otetaan menestyksellisesti mukaan pitkäaikaistyöttömien osallistamisprosessiin?