Eljárás : 2015/2820(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000121/2015

Előterjesztett szövegek :

O-000121/2015 (B8-1102/2015)

Viták :

PV 28/10/2015 - 15
CRE 28/10/2015 - 15

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 188kWORD 28k
2015. október 13.
O-000121/2015
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000121/2015
a Tanács számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Thomas Händel, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében

 Tárgy: A Tanács ajánlása a tartósan munkanélküliek munkaerő-piaci integrálásáról
 Válasz a plenáris ülésen 

A gazdasági válság következtében a tartós munkanélküliség 2007 óta megduplázódott, és a teljes munkanélküliség felét teszi ki. Több mint 12 millió ember – azaz az EU aktív népességének 5%-a – tartósan munkanélküli. 2014-ben a tartós munkanélküliek több mint 60%-a már legalább két egymást követő évben munkanélküli volt. Minden évben minden ötödik tartósan munkanélküli személy feladja az álláskeresést. Noha az uniós munkaerőpiacok fa javulás jeleit mutatják, a tartós munkanélküliség aránya továbbra is magas.

– Hogyan szándékozik a Tanács hatékonyan kezelni azokat a többszörös akadályokat, amelyekkel számos tartósan munkanélküli személy szembesülnek, mint például a szegénységet, a készségek leértékelődését és az egészségügyi problémákat?

– Hogyan képzeli el a Tanács fenntartható munkahelyek teremtését a tartósan munkanélküliek számára, különösen azokban az országokban és régiókban, ahol magas a strukturális munkanélküliség? Tervezi-e a Tanács a munkát terhelő adókkal kapcsolatban foglalkoztatást támogató intézkedések bevezetését?

– Milyen rugalmasságra van lehetőség a nemzeti költségvetési szabályokon belül, és milyen forrásokat lehet rendelkezésre bocsátani (különösen az Európai Szociális Alap révén), különösen a gazdasági kiigazítási programban részt vevő országok számára?

– Hogyan tervezi a Tanács a készségek és a munkahelyek közötti kapcsolat javítását, amely a tartós munkanélküliek munkaerő-piaci reintegrációjához és foglalkoztathatóságához szükséges?

– Hogyan biztosítják a tagállamok a munkahelyek minőségét a tartósan munkanélküliek számára, annak érdekében, hogy ne váljanak belőlük bizonytalan foglalkoztatási feltételek mellett dolgozók?

– A tagállamok társadalmi, gazdasági és költségvetési körülményeik szempontjából rendkívül eltérőek. Ugyanakkor a tartósan munkanélküli személyek meglehetősen heterogén csoportot alkotnak. Hogyan kívánja a Tanács az ajánlásában kezelni ezt a sokszínűséget, ugyanakkor a sikeres végrehajtást megcélozni a tagállamokban? Hogyan biztosítják a bevált gyakorlatok azonosítását és cseréjét?

– Miként szándékozik a Tanács azt elérni, hogy javuljon azok helyzete, akik több mint 18 hónapja munkanélküliek vagy az emberek azon nagy csoportjáé, akik nem szerepelnek a nyilvántartásban, ha a 12–18 hónapig tartó munkanélküliségre összpontosít?

– Milyen konkrét intézkedéseket szándékozik a Tanács tenni annak érdekében, hogy sikeresen bevonja a releváns érdekelt feleket (beleértve a nem kormányzati szervezeteket és a magán foglalkoztatási szolgálatokat) a tartós munkanélküliek integrációs folyamatába?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat