Parlamentin jäsenten esittämät kysymykset
PDF 39kWORD 24k
21. lokakuuta 2015
O-000133/2015
Suullisesti vastattava kysymys O-000133/2015
komissiolle
työjärjestyksen 128 artikla
Charles Goerens, Filiz Hyusmenova, ALDE-ryhmän puolesta

 Aihe: Ilmaiskut Kunduzin sairaalaan ja humanitaaristen avustustyöntekijöiden suojelu

Kunduzin pommituksessa, joka on sietämätön tragedia ja mahdollinen sotarikos, koska iskut jatkuivat yli 30 minuuttia sen jälkeen kun Yhdysvaltain ja NATOn viranomaisille oli tiedotettu kohteen sijainnista, Lääkärit ilman rajoja -järjestön humanitaariset avustustyöntekijät saivat surmansa auttaessaan kaikkien heikoimpia ja haavoittuvaisimpia julkisessa tilassa (järjestön sairaalassa).

Viimeisimmällä Strasbourgin istuntojaksolla komission jäsen Stylianides ilmoitti, että humanitaarisen tuen lisätarpeesta tehdään pikainen arviointi.

1. Mitä toimenpiteitä komissio aikoo ehdottaa alustavan arvioinnin jälkeen, jotta:

– parannetaan humanitaaristen avustustyöntekijöiden suojelua (erityisesti humanitaarisen avun jakamiseksi turvallisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla asianmukaisia humanitaarisia lentokuljetuksia käyttäen)

– Kunduzin maakuntaan perustetaan humanitaarinen käytävä

– varmistetaan riittävä suojelutoimenpiteitä koskeva vastuuvelvollisuus sekä siihen liittyvä humanitaarisiin avustustyöntekijöihin kohdistuvien hyökkäyksien seuranta?

2. Mitä aloitteita komissio aikoo tehdä varmistaakseen, että Kunduzin pommituksista tehdään riippumaton tutkimus ja useiden ihmishenkien menetyksistä ja sairaalan osittaisesta tuhoutumisesta nostetaan rikossyyte?

Kysymyksen alkukieli: EN
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö