Întrebări parlamentare
PDF 44kWORD 25k
21 octombrie 2015
O-000133/2015
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000133/2015
adresată Comisiei
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Charles Goerens, Filiz Hyusmenova, în numele Grupului ALDE

 Subiect: Atacurile aeriene lansate asupra spitalului din Kunduz și protecția lucrătorilor umanitari

În atacul cu bombă de la Kunduz - o tragedie inacceptabilă și, posibil, chiar o crimă de război, deoarece atacul a continuat timp de peste 30 de minute după ce responsabilii americani și ai NATO au fost informați în legătură cu amplasarea spitalului - lucrătorii umanitari din cadrul Médecins Sans Frontières (MSF) au murit în timp ce ofereau ajutor persoanelor celor mai fragile și mai vulnerabile într-un spațiu public (un spital MSF).

În cadrul ultimei perioade de sesiune de la Strasbourg, comisarul Stylianides a anunțat efectuarea unei evaluări rapide pentru a stabili necesitatea creșterii ajutorului umanitar.

1. După o primă evaluare, ce măsuri propune efectiv Comisia pentru:

– a crește protecția lucrătorilor umanitari (în special acordându-le un acces sigur și corespunzător la ajutor umanitar, mai ales prin intermediul serviciilor umanitare aeriene);

– a crea un coridor umanitar în provincia Kunduz;

– a asigura asumarea adecvată a responsabilității pentru măsurile de protecție, precum și monitorizarea aferentă a atacurilor împotriva lucrătorilor umanitari?

2. Ce inițiative intenționează să ia Comisia pentru a garanta o investigare independentă a atacului cu bombă de la Kunduz și pentru a iniția proceduri penale în urma pierderii a mai multor vieți și distrugerii parțiale a acestui spital?

Limba originală a întrebării: EN
Notă juridică - Politica de confidențialitate