Процедура : 2015/2932(RSP)
Етапи на разглеждане в заседание
Етапи на разглеждане на документа : O-000154/2015

Внесени текстове :

O-000154/2015 (B8-0101/2016)

Разисквания :

PV 21/01/2016 - 5
CRE 21/01/2016 - 5

Гласувания :

PV 25/02/2016 - 7.13

Приети текстове :


Парламентарни въпроси
PDF 187kWORD 28k
7 декември 2015 г.
O-000154/2015
Въпрос с искане за устен отговор O-000154/2015
до Комисията
Член 128 от Правилника за дейността
Bernd Lange, Daniel Caspary, от името на Комисия по международна търговия

 Относно: Започване на преговори за ССТ с Австралия и Нова Зеландия
 Отговор по време на пленарно заседание 

Регионалната икономическа структура на азиатско-тихоокеанския регион се формира от Китай и от САЩ чрез текущи многостранни преговори, които включват Транстихоокеанското споразумение за партньорство (ТТСП) и всеобхватното регионално икономическо партньорство.

ЕС, Австралия и Нова Зеландия са единомислещи партньори, които споделят общи демократични ценности и интереси и намират общ език по основни въпроси от глобален мащаб като правата на човека, сигурността, развитието и опазването на околната среда.

Въпреки тясното сътрудничество с Австралия и Нова Зеландия, те остават два от само шест членове на Световната търговска организация, с които ЕС няма сключено споразумение за взаимен преференциален достъп до пазара или не води преговори в тази насока. Останалите държави са Русия, Китай, Хонконг и Китайски Тайпе (Тайван). Трудно е да се разбере защо Австралия и Нова Зеландия продължават да бъдат в тази група.

Може ли Комисията да обясни защо близки партньори като Австралия и Нова Зеландия, които се стремят към сключване на споразумение за свободна търговия (ССТ) с ЕС от почти десет години, не са могли да започнат преговори с ЕС?

Какви са възможните рискове от пренасочване на търговията в резултат от ТТСП и засягат ли те потенциалния интерес на ЕС от сключването на висококачествени всеобхватни ССТ с Австралия и Нова Зеландия?

Ако ЕС се съсредоточи върху бързото сключване на висококачествени и всеобхватни споразумения с единомислещи и амбициозни партньори като Австралия и Нова Зеландия, това ще му позволи ли да се интегрира в по-голяма степен във веригите за създаване на стойност в азиатско-тихоокеанския регион?

След стартирането на новата стратегия на ЕС за търговия и инвестиции, съвместната декларация на председателите Юнкер и Туск и министър-председателя на Нова Зеландия Кий от 29 октомври 2015 г. и съвместната декларация на председателите Юнкер и Туск и министър-председателя на Австралия Търнбул от 15 ноември 2015 г., може ли Комисията да предостави актуална информация относно своите планове за бъдещи ССТ с Австралия и Нова Зеландия?

Език, на който е внесен въпросът: EN
Правна информация - Политика за поверителност