Procedure : 2015/2932(RSP)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb : O-000154/2015

Indgivne tekster :

O-000154/2015 (B8-0101/2016)

Forhandlinger :

PV 21/01/2016 - 5
CRE 21/01/2016 - 5

Afstemninger :

PV 25/02/2016 - 7.13

Vedtagne tekster :


Parlamentariske forespørgsler og spørgsmål
PDF 7kWORD 26k
7. december 2015
O-000154/2015
Forespørgsel til mundtlig besvarelse O-000154/2015
til Kommissionen
jf. forretningsordenens artikel 128
Bernd Lange, Daniel Caspary, for Udvalget om International Handel

 Om: Indledning af forhandlinger om en frihandelsaftale med Australien og New Zealand
 Besvarelse på plenarmøde 

Den regionale økonomiske struktur i Asien-Stillehavsområdet præges af både Kina og USA gennem igangværende plurilaterale forhandlinger, som omfatter Stillehavspartnerskabsaftalen (TPP) og den omfattende regionale økonomiske partnerskabsaftale.

EU, Australien og New Zealand er ligesindede partnere, som deler fælles demokratiske værdier og interesser og er på bølgelængde med hensyn til centrale globale spørgsmål, såsom menneskerettigheder, sikkerhed, udvikling og beskyttelse af miljøet.

På trods af et tæt samarbejde er Australien og New Zealand fortsat to ud af kun seks medlemmer af Verdenshandelsorganisationen, med hvem EU ikke har nogen gensidig præferentiel markedsadgangsaftale eller igangværende forhandlinger med henblik herpå. De andre lande er Rusland, Kina, Hong Kong og Kinesisk Taipei (Taiwan). Det er svært at se, hvorfor Australien og New Zealand vedbliver med at være i denne gruppe.

Kan Kommissionen forklare, hvorfor tætte partnere som Australien og New Zealand, der har forsøgt at få en frihandelsaftale med EU i næsten et årti, ikke har været i stand til at indlede forhandlinger med EU?

Hvor stor er risikoen for handelsforvridende virkninger af TPP, og påvirker disse EU's potentielle interesse i at indgå omfattende frihandelsaftaler af høj kvalitet med Australien og New Zealand?

Ville fokus på hurtige og omfattende aftaler af høj kvalitet med ligesindede og ambitiøse partnere som Australien og New Zealand give EU mulighed for at integrere sig yderligere i værdikæder i Asien-Stillehavsområdet?

Efter lanceringen af EU's nye handels- og investeringsstrategi, den fælles erklæring afgivet den 29. oktober 2015 af Kommissionens formand, Jean Claude Juncker, formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, og New Zealands premierminister John Key, og den fælles erklæring afgivet den 15. november 2015 af Kommissionens formand, Jean Claude Juncker, formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, og den australske premierminister Malcolm Turnbull, kan Kommissionen da give en ajourført redegørelse for sine planer vedrørende fremtidige frihandelsaftaler med Australien og New Zealand?

Forespørgslens originalsprog: EN
Juridisk meddelelse - Databeskyttelsespolitik