Postupak : 2016/2632(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000004/2016

Podneseni tekstovi :

O-000004/2016 (B8-0358/2016)

Rasprave :

PV 14/04/2016 - 12
CRE 14/04/2016 - 12

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 193kWORD 29k
14. siječnja 2016.
O-000004/2016
Pitanje za usmeni odgovor O-000004/2016
upućeno Komisiji
članak 128
Ismail Ertug, Lucy Anderson, Francisco Assis, Georges Bach, Miriam Dalli, Isabella De Monte, Karoline Graswander-Hainz, Merja Kyllönen, Miltiadis Kyrkos, Bogusław Liberadzki, Marian-Jean Marinescu, Markus Pieper, Herbert Reul, Olga Sehnalová, Claudia Tapardel, Pavel Telička, Kathleen Van Brempt, Wim van de Camp, Kosma Złotowski, Roberts Zīle, Gesine Meissner, Peter Simon, Gabriele Preuß, Susanne Melior, Kerstin Westphal, Norbert Neuser, Bernd Lange, Petra Kammerevert, Maria Noichl, Iris Hoffmann, Ulrike Rodust, Arne Lietz, Evelyne Gebhardt, Jens Geier, Jo Leinen, Joachim Schuster, Constanze Krehl, Udo Bullmann, Jutta Steinruck, Martina Werner, Michael Cramer, Jakob von Weizsäcker

 Predmet: Autonomna vožnja
 Odgovor na plenarnoj sjednici 

Automobilski sektor trenutačno se ubrzano razvija. U proteklih deset godina napredni sustavi pomoći za vozača postupno su uvedeni i optimizirani, a sljedeća faza koja se odnosi na djelomično autonomnu vožnju samo što nije započela. Prvi modeli automobila s funkcijama djelomično autonomne vožnje, kao što su potpuno samostalno parkiranje, sustavi za izbjegavanje sudara, kao i pomoć u slučaju gužvi u prometu izaći će na tržište 2016. godine. Proizvođači automobila i sistemski inženjeri upravo razvijaju prvu generaciju potpuno autonomnih vozila, a cilj je da se na tržište uvedu od 2030. S obzirom na taj ubrzani razvoj, prometni sektor EU-a hitno se treba prilagoditi novoj stvarnosti. Kako bi se išlo u korak s trendovima na tržištu i kako bi se zadržala konkurentnost u odnosu na druge regije u svijetu, Komisija će trebati brzo reagirati na pravne, proceduralne, sigurnosne i infrastrukturne izazove povezane s autonomnom vožnjom. Komisija mora razmotriti sljedeća temeljna pitanja:

– S obzirom na to da će tehnologija u velikoj mjeri preuzeti osnovne odgovornosti kao što je upravljanje vozilom, je li Komisija istražila način na koji se postojeći zakon o odgovornosti treba prilagoditi? Preciznije, na koji se način Bečka konvencija o cestovnom prometu iz 1968. treba izmijeniti?

– S obzirom na to da će povezanost autonomnih vozila te vozila i infrastrukture biti ključna za osiguranje neometanog prometa, kako Komisija namjerava riješiti pitanja zaštite podataka i cyber sigurnosti?

– Je li Komisija razmotrila do koje se mjere autonomna vožnja može integrirati u postojeću prometnu infrastrukturu država članica s obzirom na specifične infrastrukturne zahtjeve u pogledu autonomnih vozila te gdje bi dodatna strateška ulaganja bila prikladna?

– S obzirom na to da autonomna vozila zahtijevaju različita ispitivanja i preglede, namjerava li Komisija prilagoditi postojeće zakonodavstvo o homologaciji tipa vozila kao što su pravilnici Gospodarske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE)?

– S obzirom na brojna temeljna pitanja koja se postavljaju, je li Komisija već započela s izradom strategije za autonomnu vožnju u EU-u? Slaže li se Komisija s tim da je, u svjetlu sve veće važnosti autonomne vožnje, nužna rana objava zelene knjige?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti