Eljárás : 2016/2632(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000004/2016

Előterjesztett szövegek :

O-000004/2016 (B8-0358/2016)

Viták :

PV 14/04/2016 - 12
CRE 14/04/2016 - 12

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 196kWORD 29k
2016. január 14.
O-000004/2016
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000004/2016
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Ismail Ertug, Lucy Anderson, Francisco Assis, Georges Bach, Miriam Dalli, Isabella De Monte, Karoline Graswander-Hainz, Merja Kyllönen, Miltiadis Kyrkos, Bogusław Liberadzki, Marian-Jean Marinescu, Markus Pieper, Herbert Reul, Olga Sehnalová, Claudia Tapardel, Pavel Telička, Kathleen Van Brempt, Wim van de Camp, Kosma Złotowski, Roberts Zīle, Gesine Meissner, Peter Simon, Gabriele Preuß, Susanne Melior, Kerstin Westphal, Norbert Neuser, Bernd Lange, Petra Kammerevert, Maria Noichl, Iris Hoffmann, Ulrike Rodust, Arne Lietz, Evelyne Gebhardt, Jens Geier, Jo Leinen, Joachim Schuster, Constanze Krehl, Udo Bullmann, Jutta Steinruck, Martina Werner, Michael Cramer, Jakob von Weizsäcker

 Tárgy: Automata vezetés
 Válasz a plenáris ülésen 

A gépjárműipar mostanában gyors fejlődésen megy keresztül. Míg az elmúlt 10 évben fokozatosan bevezették és optimalizálták a fejlett gépjárművezetés-támogató rendszereket, a következő lépés – részben az automata vezetés – most kezdődik. 2016-ban forgalomba fogják hozni az első olyan személygépkocsi-modelleket, amelyek részben automatizált vezetői funkciókkal – például teljesen önálló parkolás, ütközéselhárító rendszerek, forgalmi dugóbeli segítségnyújtás – vannak ellátva. A személygépkocsi-gyártók és rendszermérnökök jelenleg fejlesztik a teljes mértékben önjáró járművek első generációját, azzal az általános célkitűzéssel, hogy 2030-tól forgalomba hozzák őket. E gyors fejlemények fényében az Európai Unió közlekedési ágazatának sürgősen alkalmazkodnia kell az új helyzethez. Hogy lépést tartsuk a piaci trendekkel, és versenyképesek maradjunk a világ más régióival szemben, a Bizottságnak gyorsan válaszolnia kell az automata vezetéssel kapcsolatos jogi, eljárási, biztonsági és infrastrukturális kihívásokra. A Bizottságnak választ kell adnia a következő alapvető kérdésekre:

– Tekintettel arra, hogy a technológia egyre nagyobb mértékben át fogja venni az alapvető felelősségeket – például a jármű vezetésének felelősségét –, megvizsgálta-e a Bizottság, hogy miként kell a hatályos felelősségi jogot hozzáigazítani az új helyzethez? Konkrétabban, hogyan kell módosítani a közúti közlekedésről szóló 1968. évi bécsi egyezményt?

– Tekintettel arra, hogy az automata járművek, valamint a járművek és az infrastruktúra közötti összeköttetés döntő fontosságú lesz az akadálymentes forgalom biztosításához, hogyan kívánja a Bizottság kezelni az adatvédelemmel és a kiberbiztonsággal kapcsolatos kérdéseket?

– Az automata vezetési funkcióval ellátott járművek speciális infrastrukturális igényeinek fényében megvizsgálta-e a Bizottság, hogy az automata vezetést milyen mértékben lehetne integrálni a tagállamok jelenlegi közlekedési infrastruktúrájába, valamint hogy hol lenne szükség további stratégiai beruházásokra?

– Tekintettel arra, hogy az önjáró járművek eltérő tesztelési és vizsgálati eljárásokat kívánnak meg, szándékában áll-e a Bizottságnak, hogy az új helyzethez alakítja a hatályos gépjármű-típusjóváhagyási szabályozást, például az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának (ENSZ EGB) előírásait?

– Tekintettel a korábbiakban felvetett számos alapvető kérdésre, hozzáfogott-e már a Bizottság ahhoz, hogy elkészítse az automata vezetésre vonatkozó uniós stratégiát? Egyetért-e a Bizottság azzal, hogy az automata vezetés növekvő jelentőségének fényében fontos, hogy mielőbb közzétegyenek egy, a témára vonatkozó zöld könyvet?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat