Postopek : 2016/2632(RSP)
Potek postopka na zasedanju
Potek postopka za dokument : O-000004/2016

Predložena besedila :

O-000004/2016 (B8-0358/2016)

Razprave :

PV 14/04/2016 - 12
CRE 14/04/2016 - 12

Glasovanja :

Sprejeta besedila :


Parlamentarna vprašanja
PDF 191kWORD 29k
14. januar 2016
O-000004/2016
Vprašanje za ustni odgovor O-000004/2016
za Komisijo
Člen 128 poslovnika
Ismail Ertug, Lucy Anderson, Francisco Assis, Georges Bach, Miriam Dalli, Isabella De Monte, Karoline Graswander-Hainz, Merja Kyllönen, Miltiadis Kyrkos, Bogusław Liberadzki, Marian-Jean Marinescu, Markus Pieper, Herbert Reul, Olga Sehnalová, Claudia Tapardel, Pavel Telička, Kathleen Van Brempt, Wim van de Camp, Kosma Złotowski, Roberts Zīle, Gesine Meissner, Peter Simon, Gabriele Preuß, Susanne Melior, Kerstin Westphal, Norbert Neuser, Bernd Lange, Petra Kammerevert, Maria Noichl, Iris Hoffmann, Ulrike Rodust, Arne Lietz, Evelyne Gebhardt, Jens Geier, Jo Leinen, Joachim Schuster, Constanze Krehl, Udo Bullmann, Jutta Steinruck, Martina Werner, Michael Cramer, Jakob von Weizsäcker

 Zadeva: Avtonomna vožnja
 Odgovor na plenarnem zasedanju 

Razvoj v avtomobilskem sektorju je trenutno zelo hiter. Medtem ko so se v zadnjih desetih letih postopno uvajali in optimizirali napredni sistemi za pomoč voznikom, se bo v kratkem začel naslednji korak – delno avtonomna vožnja. V letu 2016 se bodo na trg uvedli prvi modeli avtomobilov, opremljeni s funkcijami delno avtonomne vožnje, kot so popolnoma samodejno parkiranje, sistemi za izogibanje trkom in pomoč za prometne zastoje. Proizvajalci avtomobilov in sistemski inženirji trenutno razvijajo prvo generacijo popolnoma avtonomnih vozil s splošnim ciljem uvedbe od leta 2030. Glede na ta hiter razvoj se mora prometni sektor EU nujno prilagoditi tej novi resničnosti. Da bi ostali v koraku z novimi tržnimi trendi in konkurenčni z drugimi svetovnimi regijami, se bo morala Komisija hitro odzvati na pravne, postopkovne ter varnostne in infrastrukturne izzive, povezane z avtonomno vožnjo. Komisija mora obravnavati naslednja temeljna vprašanja:

– Ali je Komisija glede na to, da bo tehnologija vedno bolj prevzela temeljne odgovornosti, kot je upravljanje vozila, preučila, kako bi bilo treba prilagoditi veljavno zakonodajo glede odgovornosti? Natančneje, kako bi bilo treba prilagoditi dunajsko konvencijo o cestnem prometu iz leta 1968?

– Kako namerava Komisija obravnavati vprašanje varstva podatkov in kibernetske varnosti glede na to, da bo povezljivost med avtonomnimi vozili ter med vozili in infrastrukturo ključna za nemoten tok prometa?

– Ali je Komisija glede na specifične infrastrukturne potrebe vozil z avtonomno vožnjo razmislila o tem, v kakšni meri bi bilo mogoče avtonomno vožnjo vključiti v obstoječo prometno infrastrukturo držav članic in na katerih področjih bi bile primerne dodatne strateške naložbe?

– Ali namerava Komisija glede na to, da so za vozila z avtonomno vožnjo potrebni drugačni postopki testiranja in pregleda, prilagoditi veljavno zakonodajo o homologaciji vozil, kot so predpisi Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo (UN/ECE)?

– Glede na številna bistvena vprašanja, navedena zgoraj, ali je Komisija že začela pripravljati strategijo za avtonomno vožnjo v EU? Ali se Komisija strinja, da je glede na vedno večji pomen avtonomne vožnje hitra objava zelene knjige ključna?

Izvirni jezik vprašanja: EN
Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov