Eljárás : 2016/2514(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000005/2016

Előterjesztett szövegek :

O-000005/2016 (B8-0102/2016)

Viták :

PV 01/02/2016 - 11
CRE 01/02/2016 - 11

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 190kWORD 28k
2016. január 19.
O-000005/2016
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000005/2016
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Bernd Lange, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság nevében

 Tárgy: Az Unió és Kína közötti kereskedelmi kapcsolat és Kína piacgazdasági státusza
 Válasz a plenáris ülésen 

Kína az Európai Unió egyik legjelentősebb kereskedelmi partnere, és az Unió és Kína közötti kereskedelmi kapcsolat kiemelkedő fontosságú az Európai Parlament számára. Amikor Kína 2001-ben csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), megállapították, hogy még nem valósította meg teljes mértékben a piacgazdaságra való áttérést. Emiatt Kína számos kötelezettség teljesítésébe beleegyezett a piacgazdaságra való áttérés érdekében, és a Kína csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv 15. szakaszában lehetővé tette a WTO más tagállamai számára, hogy nem piacgazdasági módszereket alkalmazzanak a Kínából származó importra, amíg a piacgazdaságra való áttérés be nem fejeződik. Az 5. szakasz (d) pontja politikai és jogi szempontból is vitatott, különös tekintettel a 15. szekció (a)(ii) pontja esetleges lejáratának következményeire. Az Unió öt technikai kritériumot fogalmazott meg a piacgazdaság meghatározására, és Kína ezek közül egyelőre csak egynek tesz eleget. A közelmúltban az Unió és Kína többször is összeütközésbe került különböző termékeket érintő dömpingellenes eljárások kapcsán, és az Unió dömping- és szubvencióellenes vizsgálataiban az érintett exportáló ország az esetek kb. 80%-ában Kína. Az Uniónak egységesen kell fellépnie, és közös stratégiát kell meghatároznia a piacgazdasági státusszal és Kínával összefüggésben hozott bármilyen döntésre vonatkozóan, a Bizottságnak pedig az Unió nemzetközi jogi kötelezettségvállalásaival összhangban, valamint a Tanáccsal és a Parlamenttel szoros együttműködésben kell eljárnia.

1. Hogyan szándékozik a Bizottság kezelni Kína piacgazdasági státuszának kérdését, és jelenleg milyen lehetőségeket mérlegel? Hogyan szándékozik a Bizottság együttműködni a Parlamenttel és a kérdésben érintett egyéb felekkel?

2. Meg tudja-e erősíteni a Bizottság, hogy mélyreható és átfogó hatásvizsgálatot fog készíteni, különös figyelmet fordítva a különböző szakpolitikai döntéseknek az uniós feldolgozóipari munkahelyekre, felhasználókra, beruházásokra, valamint az uniós versenyképességre, azon belül is a kis- és közepes vállalkozásokra gyakorolt hatásaira?

3. Hogyan szándékozik a Bizottság együttműködni az Unió legfontosabb kereskedelmi partnereivel annak érdekében, hogy a WTO keretein belül egységes álláspontot lehessen képviselni?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat