Eljárás : 2015/3013(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000012/2016

Előterjesztett szövegek :

O-000012/2016 (B8-0105/2016)

Viták :

PV 04/02/2016 - 6
CRE 04/02/2016 - 6

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 186kWORD 29k
2016. január 26.
O-000012/2016
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000012/2016
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Iskra Mihaylova, a Regionális Fejlesztési Bizottság nevében

 Tárgy: A helyi és regionális önkormányzatok szerepe az európai strukturális és beruházási alapokban (ESBA)
 Válasz a plenáris ülésen 

Általánosságban véve a föderális berendezkedésű tagállamok regionális és helyi hatóságai – a rájuk ruházott hatáskörök miatt – a nem föderális berendezkedésű tagállamok ilyen hatóságainál szélesebb hatáskörrel rendelkeznek a regionális és helyi szintet érintő nemzeti politikák alakításában. A kohéziós politikát illetően a regionális és helyi hatóságokkal folytatott egyeztetések mértéke – a rendeletekről szóló tárgyalásos szakasztól kezdve egészen az operatív programok elfogadásáig – idővel egyre bővült. A regionális és helyi hatóságokkal folytatott egyeztetés mértéke azonban tagállamonként eltérő.

A regionális és helyi hatóságok közelebb állnak az állampolgárokhoz és jobban ismerik helyi szükségleteiket, valamint a polgárok életminőségének javítására irányuló intézkedéseket és kezdeményezéseket (a munkahelyteremtés, innováció, egészségügy, környezet, energia, közlekedés stb. területén). Másrészről korlátozottabb lehetőségeik miatt ezeknek a hatóságoknak a nemzeti szintnél jelentősebb költségvetési támogatásra és a projekteket érintő társfinanszírozásra van szükségük.

A városok a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás motorjai, amelyek termékeny táptalajt jelentenek a művészetek, a kreativitás és a kultúra számára, illetve tökéletes terepet nyújtanak az innováció és az induló vállalkozások számára. Az intelligens városok és az intelligens szakosodási stratégiák két olyan innovációt jelentenek, amelyeket a döntéshozók hamar a magukévá tettek és konkrét uniós politikákká és kezdeményezésekké alakítottak. Ezenkívül az uniós miniszterek 2015-ös rigai nyilatkozattal kapcsolatos megállapodása előkészítette az uniós városfejlesztési menetrendet, amelynek eredményeképpen várhatóan létrejön az „amszterdami megállapodás”. Ez utóbbi olyan jövőorientált programot jelent, amelynek központi eleme az európai városok részvétele, és amelynek révén a 2016-os holland tanácsi elnökség alulról építkező megközelítést kíván kialakítani.

A regionális és helyi hatóságok szintén fontos szerepet töltenek be a transznacionális összeköttetések és kezdeményezések területén, amelyek fejlesztésére az európai területi együttműködés részeként kerülhet sor.

Mindezek fényében kérem a Bizottságot az alábbi kérdések megválaszolására:

1. Milyen konkrét támogatást fog nyújtani a regionális és helyi hatóságoknak az európai strukturális és beruházási alapok irányításában betöltött szerepük és az azokra gyakorolt hatásuk megerősítése érdekében a 2014–2020-as időszakban, megfelelően figyelembe véve azok feladatköreit és a különböző tagállamok sajátosságait a gazdasági növekedés és a fenntartható munkahelyek megteremtése érdekében?

2. Indít-e nyilvános konzultációt a regionális és helyi hatóságok szerepének megerősítése témájában, amelyet adott esetben bizottsági kezdeményezés követ?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat