Procedure : 2016/2596(RSP)
Stadium plenaire behandeling
Documentencyclus : O-000046/2016

Ingediende teksten :

O-000046/2016 (B8-0366/2016)

Debatten :

PV 10/05/2016 - 13
CRE 10/05/2016 - 13

Stemmingen :

Aangenomen teksten :


Parlementaire vragen
PDF 6kWORD 24k
16 maart 2016
O-000046/2016
Vraag met verzoek om mondeling antwoord O-000046/2016
aan de Commissie
Artikel 128 van het Reglement
Bernd Lange, Pablo Zalba Bidegain, namens de Commissie internationale handel

 Betreft: EU-MERCOSUR: De volgende stappen in de handelsbesprekingen over de associatieovereenkomst
 Antwoord plenaire 

De onderhandelingen over de associatieovereenkomst EU-Mercosur zijn in een beslissende fase beland. Mercosur heeft grote vooruitgang geboekt in de handelsonderhandelingen met de EU en heeft aangegeven dat het een aanbod paraat heeft.

De trans-Atlantische betrekkingen zijn uiterst belangrijk voor de EU; om deze reden is het van geostrategisch belang dat een holistische en synergetische aanpak wordt gevolgd in de onderhandelingen met Mercosur. Nieuwe vooruitgang in de EU-Mercosur handelsonderhandelingen en een evenwichtige, volledige en ambitieuze overeenkomst kunnen leiden tot brede economische en politieke voordelen.

De recente veranderingen in de politieke en economische situatie van Mercosur en de bereidheid in de regio om verdere verbintenissen aan te gaan dragen ertoe bij dat de belemmeringen die belangrijke vooruitgang in de onderhandelingen tegenhielden, worden weggenomen. Het huidige momentum moet worden benut en alle mogelijkheden voor een snelle en ambitieuze uitwisseling van aanbiedingen van toegang tot markten moeten worden onderzocht waarbij volledig rekening wordt gehouden met de offensieve en defensieve belangen van beide partijen.

Dit alles in aanmerking genomen:

1. wanneer is de Commissie zover dat zij op het aanbod van Mercosur kan reageren?

2. is de Commissie van mening is dat het laatste voorstel van Mercosur een aanzienlijke vooruitgang betekent ten opzichte van de huidige handelsregeling en van eerdere aanbiedingen, en valt er bij de onderhandelingen nog meer resultaat te behalen?

3. welke strategie volgt de Commissie op dit moment om, uitgaande van de laatste ontwikkelingen, de verdere route te bepalen?

4. behoort daartoe een bijgewerkte duurzaamheidseffectbeoordeling die ook mensenrechtelijke aspecten omvat en rekening houdt met de mogelijke gevolgen voor de landbouwsector van de EU?

5. kan de Commissie bevestigen dat onderhandelingen over investeringsbescherming worden uitgesloten aangezien zij daartoe van de Raad geen uitdrukkelijk mandaat heeft verlangd of gekregen?

Oorspronkelijke taal van de vraag: EN
Juridische mededeling - Privacybeleid