Întrebare parlamentară - O-000063/2016Întrebare parlamentară
O-000063/2016

Atacurile asupra spitalelor și școlilor, încălcări ale dreptului internațional umanitar

Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000063/2016
adresată Consiliului
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Elena Valenciano, în numele Comisia pentru afaceri externe
Linda McAvan, în numele Comisia pentru dezvoltare

Procedură : 2016/2662(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
O-000063/2016
Texte depuse :
O-000063/2016 (B8-0361/2016)
Voturi :
Texte adoptate :

O mai mare respectare a dreptului internațional umanitar (DIU) constituie o condiție indispensabilă pentru îmbunătățirea situației victimelor conflictelor armate. Marea majoritate a victimelor în conflictele armate, inclusiv în Siria, Irak, Yemen și Afganistan, sunt civili nevinovați. Atacurile brutale asupra infrastructurilor civile, cum ar fi spitalele și școlile, demonstrează neglijarea gravă a celor mai elementare principii ale dreptului umanitar. Parlamentul a solicitat UE să promoveze respectarea dreptului internațional umanitar în mod mai eficient prin dialog și, în cazul în care un astfel de dialog nu dă rezultate, să ia în considerare alte măsuri în conformitate cu Orientările actualizate ale UE privind promovarea respectării dreptului internațional umanitar, adoptate la 8 decembrie 2009 de Consiliul Afaceri Externe al UE.

În momentul adoptării orientărilor relevante, Consiliul Afaceri Externe al UE și-a reafirmat opoziția fermă față de impunitatea pentru încălcările grave ale dreptului internațional umanitar și ale legislației în materie de drepturi ale omului. Deși Consiliul a luat act de faptul că responsabilitatea principală pentru anchetarea și urmărirea penală în cazul unor astfel de încălcări revine părților implicate într-un conflict armat, Consiliul a subliniat că este important să se abordeze în mod eficient consecințele încălcărilor grave, prin sprijinirea mecanismelor de responsabilitate corespunzătoare și a subliniat rolul important al Curții Penale Internaționale în situațiile în care statul sau statele în cauză nu pot sau nu doresc să își exercite jurisdicția.

Având în vedere acest context, ar putea Consiliul să răspundă la următoarele întrebări:

1. „Orientările UE privind promovarea respectării dreptului internațional umanitar” stabilesc obligația „grupurilor de lucru corespunzătoare ale Consiliului” de a monitoriza situațiile în care se poate aplica dreptul internațional umanitar și, în astfel de cazuri, de a recomanda acțiuni menite să promoveze respectarea dreptului internațional umanitar (punctul 15a). Cum au pus în aplicare organismele relevante ale Consiliului dispozițiile menționate mai sus în ceea ce privește conflictul din Siria și Yemen și alte conflicte armate recente sau actuale?

2. Având în vedere tendința teribilă a atacurilor asupra spitalelor și a școlilor, care afectează mulți lucrători din domeniul ajutorului umanitar și civili, ce acțiuni au întreprins UE și statele sale membre pentru a aduce la cunoștința comunității internaționale amploarea reală a acestei urgențe și în ce mod și-a utilizat UE influența politică pentru a preveni astfel de acte, precum și pentru a se asigura că sunt puse în aplicare mecanismele de investigație existente sau cele nou create pentru a garanta că aceste atacuri sunt investigate în mod independent, iar autorii lor răspund pentru crimele comise?