Procedure : 2016/2677(RSP)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb : O-000082/2016

Indgivne tekster :

O-000082/2016 (B8-0706/2016)

Forhandlinger :

PV 22/06/2016 - 20
CRE 22/06/2016 - 20

Afstemninger :

Vedtagne tekster :


Parlamentariske forespørgsler og spørgsmål
PDF 6kWORD 16k
25. maj 2016
O-000082/2016
Forespørgsel til mundtlig besvarelse O-000082/2016
til Kommissionen
jf. forretningsordenens artikel 128
Bernd Lange, Marietje Schaake, for Udvalget om International Handel

 Om: Amerikanske sanktioner, som påvirker EU's erhvervsliv i Iran
 Besvarelse på plenarmøde 

I oktober 2015 vedtog E3+3 og Iran den fælles omfattende handlingsplan, herunder en forpligtelse om, at Irans atomprogram vil være helt og aldeles fredeligt, og at sanktionerne til gengæld vil blive ophævet. Siden da har en række europæiske regeringer og Kommissionen foretaget rejser til Iran. Selv om de fleste europæiske sanktioner, som forbød handel med Iran, er blevet ophævet, finder europæiske virksomheder det stadig vanskeligt at få adgang til det iranske marked. Det skyldes de ekstraterritoriale konsekvenser af de amerikanske sanktioner. Det skal understreges, at USA også har underskrevet den fælles samlede handlingsplan og givet tilsagn om at ophæve alle sekundære sanktioner i forbindelse med Irans atomprogram. Da mange europæiske virksomheder også har forretningsaktiviteter i USA, kan en overtrædelse af de amerikanske sanktioner medføre et bødeforlæg eller et fuldstændigt forbud mod at drive forretning i USA. Amerikanske økonomiske sanktioner er særlig problematiske i den forbindelse. Situationen forværres af, at det er meget vanskelig og kompliceret for europæiske virksomheder at opnå en undtagelse fra det amerikanske finansministerium, ofte vanskeligere end det er for amerikanske virksomheder. USA begrænser dermed EU's politiske manøvremargin.

1. Vil Kommissionen foretage en vurdering af den aktuelle situation og angive, hvilke foranstaltninger der er truffet for at gennemføre de tilsagn om lettelse af sanktionerne, som er indeholdt i den fælles samlede handlingsplan?

2. Hvad har Kommissionen foretaget for at drøfte de ekstraterritoriale konsekvenser af de amerikanske sanktioner med amerikanske embedsmænd, og hvad har reaktionen været?

3. Ser Kommissionen nogen udvej for at sikre, at europæiske virksomheder kan drive forretning i overensstemmelse med EU's politik uden risiko for at krænke de amerikanske sanktioner og for eventuelle bødeforlæg?

Forespørgslens originalsprog: EN
Juridisk meddelelse - Databeskyttelsespolitik