Parlamentarno vprašanje - O-000082/2016Parlamentarno vprašanje
O-000082/2016

Sankcije ZDA, ki vplivajo na poslovanje EU z Iranom

Vprašanje za ustni odgovor O-000082/2016
za Komisijo
Člen 128 poslovnika
Bernd Lange, Marietje Schaake, v imenu Odbora za mednarodno trgovino

Postopek : 2016/2677(RSP)
Potek postopka na zasedanju
Potek postopka za dokument :  
O-000082/2016
Predložena besedila :
O-000082/2016 (B8-0706/2016)
Glasovanja :
Sprejeta besedila :

Oktobra 2015 sta skupina E3+3 in Iran sprejela celovit skupni načrt ukrepanja, ki zagotavlja, da bo imel iranski jedrski program izključno miroljubne namene, v zameno pa bodo sankcije odpravljene. Od takrat so številne evropske vlade in Evropska komisija napotile misije v Iran. A čeprav je bila večina evropskih sankcij, ki so prepovedovale trgovanje z Iranom, odpravljena, imajo evropska podjetja še vedno težave pri dostopanju do iranskega trga. Do tega prihaja zaradi zunajozemeljskega vpliva sankcij ZDA. Poudariti je treba, da so tudi ZDA podpisnice celovitega skupnega načrta ukrepanja in so se obvezale, da bodo odpravile vse sekundarne sankcije v zvezi z iranskim jedrskim programom. Ker mnogo evropskih družb posluje v ZDA, bi kršenje ameriških sankcij lahko pomenilo plačilo kazni ali popolno prepoved poslovanja v ZDA. V zvezi s tem so zlasti problematične ameriške finančne sankcije. Dodatne težave izhajajo iz dejstva, da morajo evropska podjetja izvesti zelo težke in zapletene postopke, pogosto težje kot ameriška podjetja, če želijo od finančnega ministrstva ZDA dobiti potrdilo o oprostitvi. Sankcije ZDA omejujejo prostor za politično delovanje EU.

1. Ali lahko Komisija oceni sedanje stanje in navede ukrepe, ki jih je sprejela za izvajanje obveznosti v zvezi z odpravo sankcij iz celovitega skupnega načrta ukrepanja?

2. Kaj je Komisija naredila, da bi z ameriškimi uradniki obravnavala zunajozemeljski vpliv sankcij ZDA, in kakšen je bil odziv?

3. Ali Komisija vidi možnost, da podjetja EU poslujejo v skladu s politiko EU, ne da bi morala skrbeti, da bodo kršila sankcije ZDA in bila zato kaznovana?