Parlamentarna pitanja
PDF 193kWORD 18k
25. svibnja 2016.
O-000083/2016
Pitanje za usmeni odgovor O-000083/2016
upućeno Komisiji
članak 128
Roberts Zīle, Richard Sulík, Tomasz Piotr Poręba, Peter van Dalen, Kosma Złotowski, Jacqueline Foster, Evžen Tošenovský, Zbigniew Kuźmiuk, Hans-Olaf Henkel, Bernd Lucke, u ime Kluba ECR

 Predmet: Njemački zakon o minimalnoj plaći i postupak radi utvrđivanja povrede prava

U skladu s njemačkim zakonom o minimalnoj plaći (tzv. MiLoG-om) minimalna naknada za radnika koji obavlja svoj posao na teritoriju Njemačke od 1. siječnja 2015. ne smije iznositi manje od 8,50 EUR po satu. To se odnosi i na radnike u prometnom sektoru čiji poslodavci imaju sjedište izvan Njemačke, primjerice na prijevoznike koji rade za poslodavca koji nije rezident i koji se nalaze u tranzitu preko njemačkog teritorija ili na prekogranične i kabotažne transportne operacije. Osim toga, uvedene su prekomjerne obveze registracije, kontrole i izvješćivanja koje u velikoj mjeri nadilaze ono što je nužno, dovode do dodatnih troškova i neproporcionalnog administrativnog opterećenja, a prijevoznim poduzećima iz drugih država članica ne dopuštaju poslovanje na unutarnjem tržištu EU-a.

Komisija je u svibnju 2015. pokrenula postupak radi utvrđivanja povrede prava protiv Njemačke. Međutim, godinu dana nakon pokretanja tog postupka nema daljnjih objašnjenja niti opipljivih rezultata.

Osim toga, francuske su vlasti nedavno objavile smjernice za primjenu tzv. Macronova zakona (fr. Loi Macron) u kojima se navodi da vozači sa stranom adresom od 1. srpnja 2016. moraju primati minimalnu plaću utvrđenu u Francuskoj i da strani operateri moraju odrediti predstavnika u Francuskoj.

1. Kakvo je trenutačno stanje stvari u pogledu dotičnog postupka radi utvrđivanja povrede prava? Što Komisija namjerava dalje napraviti i kakav je vremenski raspored predviđen za te sljedeće mjere?

2. Je li Komisija dobila odgovore koje je tražila od njemačke vlade koji bi pojasnili i opravdali njemački zakon o minimalnoj plaći?

3. Kad će i kako Komisija uskladiti to stanje s europskim pravom i privesti kraju trenutačnu situaciju pravne nesigurnosti ostvarujući pritom cilj očuvanja ekonomskih sloboda u EU-u, uključujući slobode koje europskim poduzećima i radnicima omogućuju da slobodno obavljaju svoj posao unutar jedinstvenog tržišta EU-a?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti