Parlamenti kérdés - O-000106/2016Parlamenti kérdés
O-000106/2016

A transzzsírok

Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000106/2016
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Renate Sommer, Daciana Octavia Sârbu, Nikolay Barekov, Anneli Jäätteenmäki, Lynn Boylan, Martin Häusling, Piernicola Pedicini, Mireille D'Ornano, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság nevében

Eljárás : 2016/2637(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot :  
O-000106/2016
Előterjesztett szövegek :
O-000106/2016 (B8-1802/2016)
Elfogadott szövegek :

A transzzsírsavak kérődzőkből származó ételekben és az iparilag előállított, részben hidrogénezett növényi olajokban található telített zsírsavak. Az iparilag előállított, részben hidrogénezett növényi olajok fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának fokozott kockázatát hordozza magában. A transzzsírok nagymértékű fogyasztása kockázati tényezőként különösen a szívkoszorúér-betegség kialakulásához járulhat hozzá, óvatos becslések szerint pedig évente 660 000 ember halálát okozza az EU-ban, vagyis az összes halálozás mintegy 14 %-át.

A transzzsírokat különleges tulajdonságaik miatt használja az élelmiszeripar, melyek megfelelő állagot kölcsönöznek a termékeknek és hosszú eltarthatósági időt biztosítanak. Mindenekelőtt azonban olcsó ráfordítást jelentenek a termelési folyamatban. Jelenleg a leggyakoribb, transzzsírok hozzáadásával készült termékek a gyorsételek, a kész- és félkész élelmiszer-ipari termékek (az úgynevezett „convenience termékek”) és a snack ételek (mind az édes, mind pedig az egyéb ízesítésűek), ezért azok erősen feldolgozott élelmiszereknek minősülnek. A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet 30. cikkének (7) bekezdése előírja a Bizottság számára, hogy nyújtson be jelentést az Európai Parlament és a Tanács számára az élelmiszerekben és az uniós lakosság teljes étrendjében található transzzsírokról. „A jelentés értékeli azokat a módszereket, amelyek segítségével a fogyasztók képesek lehetnek egészségesebb élelmiszerek, illetve teljes étrend választására, vagy amelyek elősegíthetik, hogy egészségesebb élelmiszerválasztékot kínáljanak a fogyasztóknak, ideértve többek között a fogyasztók számára a transzzsírokról nyújtott tájékoztatást és ezek alkalmazásának korlátozását is.” A Bizottságot felkérték, hogy „szükség esetén” csatoljon jogalkotási javaslatot a jelentéshez. A 2015 decemberében közzétett jelentésben a Bizottság felméri a helyzetet és számba veszi a transzzsírok fogyasztásának EU-ban történő korlátozásával kapcsolatos (jogalkotási és nem jogalkotási) lehetőségeket, felvázolva az ezek bevezetéséből eredő lehetséges következményeket. A Bizottság tartózkodott attól, hogy jogalkotási javaslatot tegyen.

Az 1169/2011/EU rendelet elfogadása óta egyértelmű bizonyítékok kerültek napvilágra a az élelmiszerekben használt transzzsírok korlátozásának jótékony egészségügyi hatása mellett. Ennek megfelelően tervezi-e a Bizottság, hogy a közegészség védelme érdekében ilyen korlátozásokat javasol?