Postupak : 2016/2872(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000107/2016

Podneseni tekstovi :

O-000107/2016 (B8-1803/2016)

Rasprave :

PV 27/10/2016 - 3
CRE 27/10/2016 - 3

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 183kWORD 17k
13. srpnja 2016.
O-000107/2016
Pitanje za usmeni odgovor O-000107/2016
upućeno Komisiji
članak 128
Silvia Costa, u ime Odbor za kulturu i obrazovanje

 Predmet: Europska volonterska služba
 Odgovor na plenarnoj sjednici 

Europska volonterska služba 2016. godine slavi 20. obljetnicu svojeg osnivanja. U 20 godina od osnivanja potporu je dobilo 100 000 volontera. Europski parlament, a osobito Odbor za kulturu i obrazovanje, podupire volontiranje kao iskaz solidarnosti koji doprinosi jačanju aktivnog građanstva i borbi protiv društvene isključenosti, siromaštva, netrpeljivosti, rasizma, ksenofobije i nepravde te istovremeno daje važan doprinos u širenju europskih vrijednosti. Korisnost volontiranja kao strateškog alata za poticanje međusobnog razumijevanja i odnosa među kulturama priznata je i u dobrovoljnom radu s trećim zemljama.

Sudionici volonterskih programa stječu jake vještine cjeloživotnog učenja. Stoga je potrebno poticati sustave u cilju jačanja razumijevanja i transparentnosti u pogledu informalnih i neformalnih vještina učenja koje se stječu volonterskim iskustvom.

Ne dovodeći u pitanje pozitivne povratne informacije Odbor za kulturu i obrazovanje smatra da su moguća dodatna poboljšanja okvira za programe volontiranja, prije svega Europske volonterske službe, kako bi se osigurao bolji pristup dostupnim inicijativama i prilikama kao i svijest o njima.

S obzirom na navedeno, od Komisije se traže odgovori na sljedeća pitanja:

– Namjerava li Komisija raditi na širenju djelokruga, povećanju broja sudionika, područja rada i odredišta Europske volonterske službe te na tomu da se omogući da se angažman u okviru Europske volonterske službe djelomično ili sasvim ostvari preko interneta i da se tako promiču nove tehnologije? Ako da, na koji način?

– Koje inicijative Komisija namjerava pokrenuti ili razraditi s ciljem da se osobe svake životne dobi potakne na volontiranje, uključujući među ostalim i mobilnost volontera koji djeluju izvan nacionalnih granica, osobito u okviru humanitarne krize?

– Namjerava li Komisija pokrenuti postupak formalnog priznavanja statusa europskog volontera?

– Je li Komisija spremna dodatno se založiti kako bi se državljanima trećih zemalja pružila bolja potpora za pristup mogućnostima volontiranja u Europi?

– Što Komisija namjerava poduzeti kako bi se prikupilo više informacija o vrijednosti volonterskih aktivnosti i valorizirao njihov doprinos društvenoj koheziji i BDP-u, što bi pružilo dokaz za razvoj daljnjih inicijativa i programa te za priznavanje volontiranja kao sufinanciranja?

– Namjerava li Komisija preko inicijative Europske građanske službe jačati građanstvo EU-a?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti